Târgul Pro Tehnica: Daniel Decebal, specialist în domeniul energiei geotermice: „Energia alternativă este foarte importantă şi ne putem referi la trei mari domenii pe care putem să le scoatem în evidenţă”

Târgul Pro Tehnica: Daniel Decebal, specialist în domeniul energiei geotermice: „Energia alternativă este foarte importantă şi ne putem referi la trei mari domenii pe care putem să le scoatem în evidenţă”

Utilizarea energiei alternative, solară sau geotermică, este în continuă expansiune atât în mediul economic privat, cât şi pentru persoanele cu o anume disponibilitate financiară pentru acest gen de investiţie, a spus joi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Maramureş, Florentin Tuş, la deschiderea târgului Pro Tehnica, organizat de instituţie în municipiul Baia Mare.

Unul dintre expozanţi, Daniel Decebal, specialist în domeniul energiei geotermice, a subliniat că deşi o astfel de investiţie este costisitoare, confortul termic şi eficienţa energetică sunt ridicate, comparativ cu sistemele clasice destinate încălzirii unei clădiri publice sau a unei locuinţe. 

‘Energia alternativă este foarte importantă şi ne putem referi la trei mari domenii pe care putem să le scoatem în evidenţă: mediul şi protecţia mediului, eficienţa energetică şi confortul termic. E tipul de energie din ce în ce mai uşor accesibilă, iar ca implementare, sunt costuri nu atât de accesibile, dar, surprinzător, anumite persoane accesează astfel de sisteme’, a spus Daniel Decebal. 

Potrivit acestuia, energia geotermică foloseşte resursa din sol pe baza unui principiu fizic eficient. 

‘Utilizarea energiei se bazează pe o lege fizică; e vorba de gaz compresat de la presiuni mici la presiuni mari, gaz care dezvoltă căldură. Reuşim în baza acestui principiu fizic să luăm energia pământului şi să o transformăm în energie termică. O casă se poate încălzi cu asemenea sisteme foarte eficient, rezultând astfel 80% energie verde, care nu ne costă, pe care putem să o implementăm în casă. Aproximativ 20% costă energia electrică pentru un electromotor care aduce energie de afară înăuntru. Această energie electrică pot să o produc la rândul ei cu un sistem fotovoltaic, uşor şi foarte accesibil, rezultatul fiind o independenţă energetică. Adică, ceea ce consum pot să produc şi ceea ce produc pot să consum’, a explicat Daniel Decebal. 

Conform acestuia un asemenea echipament destinat unei case sau clădiri publice poate costa până la 30.000 de euro. 

‘Costurile sunt calculate în funcţie de suprafaţa încălzită. Se lucrează după un proiect, dar o instalaţie de acest gen ajunge la 20.000-30.000 de euro, având toate echipamentele montate şi calibrate spre utilizare. (…) Potenţiali beneficiari pot fi persoane fizice sau juridice, clinici sau spitale. Este deja o energie a viitorului, iar noi implementăm în România din anul 2004. Şi când ne gândim că primele proiecte implementate în ţările UE au apărut în anii ’90… Asemenea investiţii sunt căutate, apreciate iar în ţări precum Austria, Germania, din patru case încălzite, trei sunt făcute pe energie alternativă’, a mai punctat Daniel Decebal. 

Târgul Pro Tehnica (23-24 mai), organizat de CCI Maramureş, promovează energiile alternative şi regenerabile şi este organizat în colaborare cu ISU Maramureş, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Nord-Vest-Baia Mare, Asociaţia Inventatorilor din Maramureş şi Centrul Universitar Nord din municipiul Baia Mare.

VIDEO

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.