”Taxa de solidaritate” nu reprezintă taxe în plus pentru angajator

Radu Coman: ”Taxa de solidaritate” nu reprezintă taxe în plus pentru angajator

Consilierul județean PSD, Radu Coman susține că taxa de solidaritate nu reprezintă plăți suplimentare, fiind vorba de aceeași bani pe care îi plătește și în prezent angajatorul.

Nu sunt bani în plus, nu e o nouă taxă, nu sunt costuri suplimentare, nici pentru salariat, nici pentru angajator. Nu scad salariile. Taxa de solidaritate nu are nicio legătură cu contribuția de solidaritate, care este aplicată pe veniturile mai mari de un anumit prag, despre care s-a vorbit la începutul actualului guvern și la care s-a renunțat. Astăzi, totalul contribuțiilor în contul angajatorului este de 22,75% și însumează: contribuția pentru pensie, respectiv CAS, de 15,8%; contribuția pentru asigurările de sănătate, CASS, în sumă de 5,2 %; contribuția pentru fondul de șomaj, CFS Fond , de 0,5%; contribuția pentru concedii și indemnizații, CCI, de 0,85%; fondul de garantare pentru creanțe salariale, FGPCS, reprezentând 0,25%; fondul de risc si accidente, AMBP, de 0,15%. Din totalul contribuțiilor angajatorului, de 22,75%, se vor transfera în dreptul salariatului 20 de puncte procentuale. Diferența de 2,75 puncte rămasă la angajator se reduce la 2 puncte procentuale, sub numele convențional de taxă de solidaritate. Deci sarcina angajatorului scade, nu crește”, a concluzionat consilierul județean Radu Coman.

În opinia alesului județean, e normal ca o astfel de obligație să fie a angajatorului, care să reflecte răspunderea sa față de salariat și condițiile de muncă. În acest procent total de 2% se va include plata pentru șomaj, concedii medicale, asigurarea creanțelor salariale, accidentele de muncă. Acesta arată că scade, de asemenea, sarcina procentuală a contribuțiilor sociale: de la 39,25 în prezent (adică 22,75% la angajator + 16,5% la salariat) la 37% (2% la angajator + 35% la salariat). În acest fel toate contribuțiile pentru pensie și sănătate sunt, așa cum e firesc, în contul și numele salariatului, pentru că nu firma merge la doctor și nu firma iese la pensie, ci omul – angajatul.

Acest procent de 2% rămas la angajator se aplică la întregul fond salarial. Pentru anul 2018, Ministerul Finanțelor e estimat că va aduce 3,3 miliarde de lei venit la buget. Scade de asemenea impozitul pe venitul din salariu, de la 16% la 10%. Prin urmare, nimeni nu va pierde nimic la salariu, iar angajatorii nu vor avea costuri mai mari pentru angajați. Cresc doar contribuțiile plătite în numele salariaților”, a declarat consilierul județean PSD, Radu Coman.

Biroul de presă al PSD Maramureș

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.