”Teologia în gândirea eminesciană” – simpozion dedicat marelui poet Mihai Eminescu

Joi, 27 ianuarie 2022, cu începere de la ora 17.00, în Salonul Roșu al complexului Eurohotel din Baia Mare a avut loc simpozionul ”Teologia în gândirea eminesciană”, un moment cultural de o însemnătate deosebită organizat de Comunitatea Culturală ”Maramureș, te iubesc” ai cărei promotori sunt mediator Aurelian Cătălin Negreanu și av. drd. Liana-Alina Manciu.

Evenimentul organizat ca o celebrare a 172 de ani de la nașterea lui Eminescu a avut ca invitați în prezidiu elite ale mediului academic maramureșean: conf. univ. dr. Ioan Mircea Fărcaș, decanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, lector univ.dr. Ioan Ștefan Tohătan și prof. asociat dr. Ioan Gherghel.

La întâlnire a participat și teologul Marcel Donca care a prezentat ”Teologia în opera lui Eminescu”.”Cuvântul introductiv in viata si opera lui Mihai Eminescu” a revenit profesorului Ioan Ștefan Tohătan care a fost prezent la fiecare ediție organizată sub egida Comunității Culturale ”Maramureș, te iubesc!”. În prezentarea sa, profesorul Ioan Tohătan a făcut o incursiune prin viața marelui poet, exemplificând felul în care Eminescu și-a lăsat amprenta asupra culturii și istoriei noastre.

„Eminescu și nația română” a fost tema abordată de conf. univ. dr. Mircea Ioan Fărcaș, decanul Facultății de Litere, care a prezentat cele mai importante momente din viața luceafărului poeziei românești. Dezbaterile au fost închise prin prezentarea inedită despre sfârșitul vieții lui Eminescu, detalii care au fost oferite audienței de profesorul Ioan Gherghel.

Au urmat, apoi, două recitaluri absolut spectaculoase care au fost primite cu ropote de aplauze de toți cei prezenți. Momentul artistic oferit de Alexandra Bodea, elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare și de Alina Andreicuț, cantautoare și profesoară de muzică la același colegiu, care a acompaniat-o la chitară au emoționat profund audiența. Finalul absolut special a revenit însă Cezarei Augusta Dan, o tânără în vârstă de numai 9 ani, elevă a Școlii Gimnaziale ”Ion Luca Caragiale” din Baia Mare care, îmbrăcată în portul popular specific zonelor Lăpuș și Chioar a interpretat trei melodii primite cu multă apreciere de toți cei prezenți.

Întâlnirea, care s-a dovedit a fi una extrem de apreciată de participanți s-a încheiat prin propunerea unui parteneriat care să fie realizat între Facultatea de Litere din Baia Mare și Comunitatea Culturală ”Maramureș, te iubesc!”. Potrivit decanului facultății, conf. univ. dr. Mircea Farcaș, aceste întâlniri culturale ar putea fi organizate la o scară mult mai largă, care să implice mediul academic maramureșean, iar propunerea pentru următoarea temă de dezbatere este cea privind viața și opera lui Mircea Eliade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.