Tineri români și maghiari se implică împreună în proiecte sociale

Parteneriatul încheiat anul trecut intre organizația HUREKA din Tiszadob, Ungaria, pentru proiectul european Tineret în Acțiune, a fost despre compararea procesului democratic între România și Ungaria. Tinerii din proiecte au vorbit despre colaborarea dintre participanți și comunitate, municipalitate, autorități guvernamentale și organizații non-guvernamentale.

S-au ales 15 tineri între 15-24 ani și câte trei lideri de grup din fiecare țară.

Reprezentantii HHC ne-au spus :

„Am pus accentul pe categoria copiilor proveniți din sistemul de protecție a copilului și ne-am concentrat pe copiii instituționalizați. Participanți au fost tinerii din casele de tip familial din Baia Mare și Sighetu Marmației.

După vizita în Ungaria, din luna aprilie, a venit rândul nostru să organizăm întâlnirea din Baia Mare. Timp de o săptămână, 30 de tineri din cele două țări au avut ocazia să se cunoască mai bine, să învețe lucruri noi despre ce ar trebui să însemne democrația și, nu în ultimul rând, să se distreze. În fiecare zi au purtat discuții teoretice în prima parte a zilei, iar în a doua jumătate au vizitat orașul, au întâlnit partenerii din cadrul International School of Transylvania, pe domnul Dan Onoriu iar domnul Dan Carpov le-a vorbit despre Consiliul Local al Tinerilor din Baia Mare.

Norbi, Doru, Andrei, Anamaria, Aurel, Claudiu, Matei, Iosif, Alina, Florentina, Dina, Adriana, Elena, Cristina și Mihai au luat parte la activități și ne-au reprezentat cu succes. Au abordat temele diverselor culturi în Europa, diversitatea, au discutat despre evenimente importante destinate tinerilor în Europa, despre societatea civilă, implicare, comunicare eficientă, incluziune activă a tinerilor europeni și oportunitățile pe care le au tinerii europeni”.

Ce înseamnă să fii cetățean european? Identitatea, viața privată și familia, libertatea; diversitatea; incluziunea activă, drepturile copiilor și ale tinerilor, emigrarea tinerilor în statele europene, protecția tinerilor în Europa, siguranța pe internet – sunt câteva din subiectele abordate împreună de tinerii din cele două țări.

Tinerii au participat la programul Centrului de zi 22 Decembrie și s-au jucat cu copiii mai mici de acolo. Dar au avut și timp liber să viziteze muzeele din Baia Mare, parcul municipal, centrul vechi Millenium. Și chiar dacă exista bariera de limbă, tinerii români și maghiari au avut parte de multă distracție, s-au legat prietenii, au cântat la chitară. A fost o săptămână pe cinste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.