Toată lumea cumpără aşa ceva! Au anunţat

Săptămîna aceasta, oficiali ai Ministerului Agriculturii, Autoritatea Sanitară Veterinară şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor identifica metodele prin care vor stabili dacă produsele vândute în România sunt sau nu sunt de calitate inferioară celor din ţările vestice. La discuţii este invitat şi mediul privat.

Echipe de specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii, Autoritatea Naţionă Sanitară Veterinară şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a stabili planul de acţiune ce urmează a fi implementat pentru realizarea unei analize pe tema unei posibile diferențe de calitate a produselor comercializate pe piața est-europenă și cea vestică. La discuţii vor fi invitate şi asociaţii patronale din mai multe industrii, precum şi reprezentanţi ai marilor reţele de hypermarketurilor. „Sper că la finele acestei săptămâni să putem prezenta acest plan de acţiune care va cuprinde paşii pe care îi vom face ulterior. Dorim să avem o imagine completă a situaţiei, cu date clare pe care le vom prezenta mai întâi Premierului”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.

Potrivit acestuia, concluziile analizei vor fi înaintate şi Comisiei Europene.

Vineri, atât ministrul Agriculturii Petre Daea, cât şi ANSVSA au transmis puncte de vedere cu privire la un posibil dublu standard de calitate a alimentelor produse în Vestul Europei faţă de cele din Estul Europei. Astfel, fiecare dintre cele trei instituţii vor lua măsuri în sfera domeniului sa de activitate.

Din informaţiile ANSVSA, prima măsură decisă a fost aceea de a solicita date suplimentare privind posibila practică a dublului standard, atât de la Comisia Europeană, cât și de la marile rețele comerciale.

De altfel, unele asociaţii din industria alimentară au fost deja solicitate să îşi spună punctul de vedere în această problemă ridicată de mai multe state din estul Europei (Cehia, Ungaria). „Am primit o invitaţie pentru a ne spune punctul de vedere. Vom analiza şi noi situaţia pentru că nu este o problemă atât se simplă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui.

Necunoscutele analizei

Potrivit acestuia, pentru a face o analiză corectă a situaţiei, autorităţile statului ar trebui să poată răspundă la căteva întrebări esenţiale – care este baza legală pentru această analiză, care sunt indicatorii de calitate cuantificabili prin analize de laborator de care se va ţine cont, cum definim ce produse sunt bune sau mai puţin bune. „Pentru a stabili exact dacă există diferenţe ar trebui să se analizeze acelaşi lot”, mai crede Cojocaru potrivit căruia” diferenţele apar datorită lipsei de exigenţă a consumatorului şi a puterii de cumpărare”.

„Reţeta este voluntară şi aparţine producătorului. Nu există o standardizare a reţetelor la nivel european”, mai explică oficialul APRIL care atrage atenţia şi cu privire la limitările impuse de legislaţie comunitară în ceea ce priveşte metodele de control.

„Potrivit reglementărilor UE, ANSVSA poate verifica prin analize de laborator marfa comunitară în limita a 6%. De asemenea, nu se pot face controale decât la PIF-uri (Puncte de Inspecţie la Frontieră). Sunt limitări impuse de Comisia Europeană având în vedere că fiecare stat îşi are propria autoritate sanitar veterinară care controlează la rândul ei”,mai explică oficialul APRIL.

„Deocamdată urmărim ce se întâmplă în statele de unde au pornit aceste afirmaţii. Momentan sunt prea multe necunosute pentru a ne putea exprima un punct de vedere”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Fermierii cred că produsele din România sunt de calitate mai slabă

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.