Tripla semnificație a zilei de 9 mai

Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 – sunt cele 3 motive de sărbătoare în ziua de 9 mai.

În memorabila zi de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independența astfel proclamată trebuia însă consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, moment în care Aliaţii din cel de-al doilea Razboi Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.

De asemenea, în fiecare an, în data de 9 mai serbăm Ziua Uniunii Europene, pentru a marca declarația istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman de la 9 mai 1950, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985, iar declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.

Astfel, ziua de 9 mai este un prilej de triplă bucurie, o zi a solidarității, perseverenței, voinței și curajului, o zi a cetățenilor “Europei Unite”!

Multi ani România! Multi ani Europa!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.