Truc genial: cum să găteşte mâncare repede fără să dea în foc. Ai nevoie doar de o lingură de lemn

Exista un truc la indemana oricui. Specialistii au gasit explicatia stiintifica pentru care mancarea ramane in cratita.

Vă prezentăm un truc simplu despre cum sa gatesti fara ca mancarea sa dea in foc si sa te scutesti de munca istovitoare de dupa. Murdaria de pe aragaz este cosmarul oricarei gospodine, mai ales daca este vorba despre mancare data in foc care se si arde. Curatarea lui devine o corvoada mai ales ca, de multe ori, nici nu reusesti sa il cureti in profunzime si raman pete inestetice.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna februarie

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Din fericire, si pentru astfel de probleme a fost gasita o solutie. Nu este vorba despre o solutie lichida de mare putere care sa curete in profunzime. Este vorba despre un…truc. Unii prefera sa-i spuna asa, in timp ce altii il privesc ca pe o minune. De fapt, totul are o explicatie stiintifica extrem de simpla.

Inainte de toate, sa-ti dezvaluim trucul pe care il poti folosi ca mancarea sa ramana in cratita, desi in mod obisnuit ar fi ajuns, in cantitate foarte mare, pe aragaz. Atunci cand pui la fiert ceva ce stii ca ar putea da in foc, cum ar fi paste, lapte, etc, ia o lingura de lemn. Tot ce ai de facut cu ea este sa o asezi deasupra cratitei. O sa observi ca lichidul transformat in spuma nu va mai trece de marginea cratitei in care se fierbe ceva.

Explicatia este simpla si, clar, nu este nimic magic la mijloc. Se intampla asta doar pentru ca lemnul este un bun izolator si nu va mai conduce caldura (la fel se intampla si in cazul electricitatii).

Lingura de lemn ramane mai rece decat oala in care se fierbe preparatul tau, iar cum bulele formate deasupra sunt niste forme instabile umplute cu abur, in momentul cand ating ceva mai putin cald ( deci sub temperatura de fierbere) se va transforma inapoi în lichid. Aragazul ramane impecabil, iar tu tocmai vei putea face orice altceva, dupa terminarea prepararii mancarii, in loc sa speli plita.

Este demonstrat si faptul ca suprafata lingurii este și ea importanta. Se stie deja ca lemnul se imbiba de apa, iar asta impiedica bulele sa se sparga violent. In lipsa acestei ustensile de bucatarie, bulele, care s-ar forma deasupra lichidului aflat in fierbere, ar fi de mari dimensiuni si, prin spargere, apa ar fi improscata peste tot pe suprafata aragazului.

Lingura de lemn face ca bulele sa se uneasca cu apa absorbita de lemn si sa se intinda. Forta de intindere devine mai mare decat forta de tensiune superficiala, care mentine bulele laolalta si se sparg in loc sa se prelinga pe aragaz.

Ai grija sa inlocuiesti lingura pentru ca foarte curand se va incalzi suficient de mult si trucul nu va mai avea nicio eficienta, scrie cumsa.ro

Solutii simple pentru a nu da mancarea in foc

Paste fierte

Daca nu esti adeptul trucului explicat mai sus, exista si alte solutii pentru a rezolva problema. Ai nevoie de rabdare si oala potrivita. Asadar, daca nu vrei ca laptele, cafeaua, pastele, tocanitele sau ciorbele sa-ti dea in foc, alege mai intai de toate recipientul de fiebere potrivit. Trebuie sa fie unul suficient de mare care sa nu fie umplut pana la limita de sus.

Cum deja am mentionat, pentru a te scuti de probleme, aloca timp si nu grabi fierberea. Lasa focul mic si stai cu ochii pe oala respectiva. Cand vezi ca lichidul sta sa se ridice, amesteca usor si ridica de pe foc recipientul respectiv. Repeta pana este gata.

Pe piata exista chiar vase specializate pentru fierberea laptelui care sunt net superioare oalelor obisnuite. Te vor ajuta din start sa scapi de problema murdaririi aragazului si de pierderea, in mod inutil, din cantitatea de lapte pe care ai pus-o la fiert. Peretii vasului specializat sunt mai grosi fata de un ibric obisnuit. Asta se va vedea in realitate, in procesul de fierbere, care va fi mult mai lent, iar temperatura de fierbere va fi una constanta.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.