Trucuri simple ca să nu mai risipeşti mâncarea

Un roman aruncă, în medie, 100 de kilograme de mâncare într-un an, potrivit unui studiu. Există metode de a evita această risipă şi de a face economii.

Deşi nu sunt bogaţi, românii aruncă anual aproximativ 5 milioane de tone de produse alimentare, arată datele arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru Europa şi Asia Centrală, publicate în luna martie a acestui an. Aceeaşi situaţie este întâlnită în multe alte ţări dezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Deşi probabil că nu îţi dai seama, mâncarea irosită îţi face gaură în buget. Poţi învăţa să foloseşti resturile alimentare într-un mod inteligent. Sfaturile următoare te pot ajuta să nu mai arunci mâncarea şi să economiseşti bani.

1. Planifică-ţi un meniu săptămânal. Dacă ştii ce vei găti în fiecare zi a săptămânii, îţi va fi mai uşor să nu iroseşti mâncarea. Ar fi bine să îţi faci o listă de cumpărături pentru ingredientele de care ai nevoie la prepararea fiecărui fel de mâncare. Astfel, nu vei face prea multe cumpărături.

2. Pune verdeţurile la congelator. Acestea sunt principalele alimente pe care le aruncăm, deoarece le cumpărăm în cantitate mai mare, dar le vrem proaspete la fiecare masă şi ajungem să aruncăm mereu surplusul. Însă, dacă le îngheţi, acestea îşi păstrează prospeţimea şi le vei putea folosi cu o altă ocazie.

3. Congelează mâncarea gătită care ţi-a rămas. Dacă ai gătit prea mult la cină, pune la congelator porţiile care ţi-au rămas şi le vei putea folosi oricând doreşti în timpul săptămânii.

4. Acoperă bine mâncarea rămasă. Atunci când pui resturile la frigider, trebuie să ai grijă să le depozitezi corect, în caserole care au capac. În acest mod, îşi vor păstra gustul pentru mai mult timp şi nu vor „împrumuta” mirosul altor alimente din frigide. Mai ales brânza şi caşcavalul pot lăsa un miros urât în frigider.

5. Resturile de ou pot fi folosite în omletă. Dacă ai folosit doar gălbenuşurile ca ingredient într-o reţetă, poţi folosi albuşul la prepararea unei omlete. Resturile de legume vor completa gustul omletei. Nu trebuie să o prepari imediat, poţi păstra albuşul într-o ceaşcă bine acoperită, pentru dimineaţa următoare.

6. Învaţă să faci liste. Ţine evidenţa a tot ce ai în frigider şi în congelator ca să ştii exact ce trebuie folosit înainte. Acest lucru te ajută şi la cumpărături. În felul acesta nu ajungi să ai prea multe ingrediente de acelaşi fel şi prea puţine din cele de care ai, de fapt, nevoie.

7. Resturile de pui pot alcătui o masă delicioasă. Dacă ai cumpărat sau ai preparat la rotisor un pui întreg şi nu îl poţi mânca în înregime, poţi folosi resturile pentru a găti feluri de mâncare cu sos, sendvişuri delicioase, paste sau salate.

8. Legumele, bune în supe. Dacă ai resturi de legume, foloseşte-le gătind o supă consistentă. Dacă nu poţi mânca toată supa, bag-o la congelator.

9. Mergi la cumpărături mai des. Vei face economii dacă, în loc să faci cumpărături săptămânal, mergi la supermarket o dată la trei zile. În acest mod, vei cumpăra doar ce ai nevoie şi nu vei arunca din mâncare odată ce nu mai ştii ce să faci cu ea.

10. Salvează vinul rămas. Vinul pe care nu intenţionezi să-l mai bei poate fi congelat sub formă de cuburi de gheaţă şi folosit apoi oricând doreşti la feluri de mâncare precum risotto.

A consemnat Angie Voicu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.