Tumoră gigant operată în premieră în Spitalul Județean, de echipa de chirurgie toracică

20150721_160353-2Tumoră gigant operată în premieră în Spitalul Județean, de echipa de chirurgie toracică

 Noi detalii legate de tumora gigant, de 6 kg, operată în premieră de echipa de chirurgi toracici, condusă de dr. Giuliano Petruț. Pacientul, Vasile Rednic, născut cu 86 de ani în urmă, în comuna Giulești, locuiește acum în Baia Sprie. Mai mult, bătrânul trăiește astăzi fără tumora care a avut-o pe piept, vreme de șase ani și care, în decursul a patru ani a avut o evoluție fulminantă, crescând de la mărimea unei mingi de tenis, la greutatea unui copil de câteva luni. Cel mai important, însă, e faptul că starea lui de sănătate are o evoluție bună, el urmând să fie externat în câteva zile.

Sorina Pintea: ” Astfel de operații sunt foarte rare în România”

Managerul Spitalului Județean, ec. Sorina Pintea a subliniat că operația a însemnat o nouă premieră pentru unitatea spitalicească din Baia Mare, fiind a cincea premieră înregistrată aici. ”Este vorba despre o operație în premieră realizată de echipa de chirurgie toracică condusă de dr. Giuliano Petruț. Pacientul de 86 de ani este bine, a stat o zi în Terapie Intensivă, iar acum se află internat pe secție. Motivele apariției acestei tumori nu se cunosc, știm doar că ea exista și cu patru ani în urmă, când bătrânul s-a prezentat la Spitalul TBC. Atunci avea mărimea unei mingi de tenis, însă, din cauze necunoscute, nu s-a intervenit chirurgical pentru extirpare. Cu câteva zile în urmă, familia pacientului a luat legătura cu dr. Giuliano Petruț, afirmând că tumora a crescut puțin și îl doare. O intervenție de asemenea factură este foarte complicată, dacă ținem cont de vârsta înaintată a pacientului și de faptul că vasele sunt foarte bine vascularizate în jurul tumorii, riscurile fiind crescute în momentul operației. Astfel de operații sunt foarte rare în România, iar ce a reușit echipa condusă de dr. chirurg Giuliano Petruț este cu adevărat o performanță medicală. Medicul băimărean a fost asistat de colegul său, chirurgul toracic Marius Urcan, de dr. anestezist Aura Cernucan, iar la în timpul operației s-au aflat în sală și dr. Tiberiu Alin Hînsa, șeful Secției de Chirurgie Vasculară, precum și dr. Andrei Sas de la Chirurgie Oncologică, prezenți pentru a interveni în caz de nevoie”, a declarat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean Baia Mare.

Vasile Rednic: ”Mă simt mai ușor un pic, acum trag să mă duc acasă”

Pacientul de 86 de ani, internat în prezent pe Secția de Chirurgie Toracică este conștient și chiar a subliniat că tot ce-și dorește este să se facă bine cât mai repede, pentru a pleca acasă. ”Am văzut că mi-a apărut ceva pe piept de vreo șase ani, acu vreo patru ani am fost la TBC, era mai mică tumora, m-au ținut internat vreo trei săptămâni și nu m-au operat, nu știu de ce. Acuma m-a operat dr. Petruț și îi mulțumesc, fiindcă mă simt mai ușor un pic. Trag tare să pot pleca acasă, e tot ce-mi doresc. Eu am muncit în mină cam toată viața, dar nu am fost mai bolnav decât alți oameni. Nu știu de la ce a apărut aia pe pieptul meu. Apoi ceva emoții am avut când m-au operat, acum e important că sunt bine”, a conchis pacientul Vasile Rednic, care va părăsi Spitalul Județean mai ușor cu 6 kilograme, respectiv fără tumora care îi apăsa pieptul și nu-l lăsa să respire în ultima perioadă.

 

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.