TUNEL DE 70 METRI construit într-un SINGUR WEEK-END. Cum au făcut VIDEO

TUNEL DE 70 METRI construit într-un SINGUR WEEK-END. Cum au făcut VIDEO

Dacă în România reabilitarea unei străduţe banale durează săptămâni, în Olanda poate fi realizat un tunel sub autostradă în doar câteva zile.
tunel Olanda

O filmare de pe autostrada A12 din Olanda arată cum muncitorii au lucrat inclusiv noaptea şi în condiţii de ploaie la realizarea unui tunel lung de 70 de metri.

Din imaginile timelapse se observă cum structura de beton a tunelui era pregătită deja pentru a fi amplasată sub corpul autostrăzii. Chiar şi aşa, situaţia este una extraordinară pentru că lucrarea a fost efectuată într-un singur weekend.

Realizarea tunelului din Olanda în timp record a stârnit o controversă pe forumul local de infrastructură PeUndeMerg.ro.

„Hai să nu exagerăm… Nu e construit de la zero. „Tunelul” era deja pregătit, palplanşele erau deja „bătute”. Şi nu e pe sub toată lăţimea autostrăzii ci doar pe jumătate. Şi probabil aţi observat că au aşternut asfalt pe ploaie”, spune un forumist.

Altul îl contrazice şi spune că nu este nimic exagerat. „Este vorba de metode de construcţie. Şi respect pentru contribuabili, ceea ce lipseşte total în România. La noi reabilitarea unei banale străduţe durează săptămâni. Şi faptul că au turnat asfalt pe ploaie nu înseamnă că acel tronson se prăbuşeste sau crapă în 2 săptămâni. Nu ştiu cum alţii pot, sau au solutii tehnice de bun simţ, să facă un lucru bun şi rapid în orice condiţii. În Suedia, ţara la care ne uităm cu „ochii mari”, se toarnă asfalt pe ploaie, ninsoare, frig şi al naibii, aştia au cele mai bune drumuri din UE”, spune celălalat membru al forumului de infrastructură.

Mitul conform căruia nu se poate turna asfalt în sezonul rece este desfiinţat mai nou chiar în România. Compania de Drumuri a anunţat pe 21 ianuarie cum a fost reparată iarna o secţiune de 250 metri din autostrada Orăştie-Sibiu.

„Reparaţiile de pe Orăştie-Sibiu, sectorul cuprins între km 286+400 şi km 286+650, Sălişte – Sebeş au fost executate cu ajutorul instalaţiilor cu infraroşu specifice reparării gropilor izolate. Acestea se folosesc în special în sezonul rece, la temperaturi scăzute de până la -25O C, -30O C. Tehnologia constă în încălzirea mixturii de până la 160O C, dar şi în încălzirea părţii carosabile. Astfel, mixtura topită la 160O C se aşază şi se cilindrează, prin eliminarea apei, apoi se omogenizează în aşa fel încât să nu existe riscul ca pe viitor plombele să sară sau ca apa să se infiltreze din nou”, au explicat reprezentanţii Companiei de Drumuri.

sursa:economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.