Turism- Pensiunile din Maramures, rezervate pentru mini vacanta de Pasti

Peste 70% dintre pensiunile rurale din judeţul Maramureş au fost rezervate de turiştii români pentru a petrece vacanţa de Paşti, a declarat, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism, Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC Maramureş, Livia Sima.

‘Pensiunile din mediul rural sunt cel mai solicitate pentru vacanţa de Paşti, atât de turiştii români cât şi de străini. Deocamdată, proprietarii pensiunilor au confirmat că au fost rezervate aproximativ 70% din capacităţile de cazare, iar o parte dintre turişti vor sosi cu câteva zile înaintea sărbătorii pentru a participa la slujbele religioase sau pentru a fi martori la o serie de tradiţii specifice acestei sărbători. O mare parte dintre rezervări au fost efectuate prin internet, telefon sau email, iar printre cei care au ales Maramureşul ca destinaţie de sărbători sunt turişti care în urmă cu mulţi ani au mai petrecut vacanţe în judeţ atât în perioada sezonului hibernal cât şi-n timpul verii’, a spus Livia Sima.Potrivit acesteia, majoritatea rezervărilor au fost efectuate în pensiunile situate în satele şi comunele aşezate pe Valea Izei şi Valea Marei, cât şi în pensiunile din vecinătatea unor staţiuni montane.

‘Turiştii au optat pentru pensiunile din satele renumite pentru păstrarea tradiţiilor de Paşti, în satele şi comunele din apropierea unor mănăstiri sau lăcaşe de cult vechi, dar şi din apropierea unor staţiuni montane. Pe lângă turiştii care intenţionează să se bucure de această importantă sărbătoare creştină, există şi un număr apreciabil de călători care în cele patru zile de sejur intenţionează să urce pe munte, să parcurgă traseele marcate spre Creasta Cocoşului din Munţii Gutâi, dar şi pe alte rute însoţiţi de ghizi. Cert e că toate pensiunile încearcă să ofere turiştilor programe cât mai variate de petrecere a vacanţei de Paşti în care se îmbină participarea la sărbătoare cu excursii în aer liber’, a spus Livia Sima.

Proprietara unei pensiuni din comuna Şieu, Maria Man, consideră că turiştii trebuie să se bucure atât de sărbătoarea Paştelui, dar să şi viziteze împreună cu familia locuri cunoscute sau renumite pentru valoarea lor istorică.

‘Avem pe durata sărbătorilor două categorii de turişti: cei care doresc să rămână în pensiune şi cei care intenţionează să viziteze obiective cunoscute. Aceştia din urmă îşi fac de regulă un program special şi încearcă să viziteze toate obiectivele propuse; bisericile aflate în patrimoniul UNESCO, muzeul satului, mănăstirile şi bisericuţele vechi din lemn, să facă neapărat o călătorie cu trenul Mocăniţa pe Valea Vaserului, iar dacă mai rămâne timp, o zi cel puţin petrecută în una din cele cinci staţiuni montane din judeţ. O categorie mai specială de turişti, îndeosebi familiştii şi grupurile mici, preferă să rămână în pensiune pe toată durata şederii preferând plimbările în aer liber, participare la slujbele religioase, masa servită în pensiune cu bucate tradiţionale şi încercare de cunoaştere mai aprofundată a satului maramureşean. Interesant e faptul că turiştii care au mai fost în urmă cu doi-trei ani, în Maramureş, tot de Paşti, preferă să revină pentru a se bucura de petrecerea sărbătorii în liniştea satului’, a spus Maria Man.

Cei mai mulţi turişti care au optat pentru vacanţa de Paşti în Maramureş provin din zona Dobrogei, Banatului şi Olteniei şi doar o mică parte din judeţele transilvane.

Conform reprezentanţilor ANTREC, în judeţul Maramureş activează peste 440 de pensiuni, moteluri, hoteluri şi restaurante. Anual, peste 75.000 de turişti români şi străini ajung în judeţ, indiferent de anotimp pentru o vacanţă de cel puţin şase zile.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.