Uitați de Covid! De ce SE MOARE în spitalele din România!

Până la Covid-19, românii mor din cauza superbacteriilor tot mai rezistente din spitale – amploarea infecţiilor care ne pot omorî – raport INSP

Oficial, în anul 2018 peste 1.000 de oameni au murit în timpul internării în spital din cauza infecţiei cu Clostridium difficile, arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate publică (INSP) despre infecțiile intraspitaliceşti, obţinut de Economica.net. Mai mult, în 2018 a crescut consumul de antibiotice cu risc major de a induce infecţii cu Clostridium difficile. Pentru bacterii precum Pseudomonas aeruginosa şi Acinetobacter baumannii, nivelul rezistenței la antibiotice în România este în continuare unul dintre cele mai ridicate din Europa. Nivelul infecţiilor cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA) din ţara noastră rămâne cel mai mare din Europa, reiese din raportul INSP.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat recent un raport amplu despre consumul de antibiotice, rezistența microbiană și infecțiile asociate asistenței medicale în România, în anul 2018.

ATP Motors ofera clientilor o gama variata de produse si servicii de calitate

Iată concluziile raportului

Majoritatea pacienţilor internaţi la ATI în anul 2018 şi diagnosticaţi cu infecţii intraspitaliceşti erau purtători de dispozitiv medical.

Nivelul infecţiilor cu stafilococ auriu meticilino-rezistent rămâne cel mai ridicat din Europa, deşi a scăzut în 2018 faţă de anul precedent.

Oficial, în 2018 peste 1.000 de oameni au murit în timpul internării în spital din cauza infecţiei cu Clostridium difficile.

Pentru mai multe bacterii patogene, nivelul rezistenței la antibiotice in România este în continuare unul dintre cele mai ridicate din Europa (spre exemplu: P. aeruginosa, Acinetobacter spp.).

Pseudomonas aeruginosa este un bacil Gram-negativ, cauză a infecţiilor asociate asistenţei medicale la pacienți cu spitalizări prelungite sau cu afectare severă a barierelor de apărare antiinfecțioasă (de exemplu, arsuri severe). El a fost identificat ca una dintre cauzele majore de pneumonie nosocomială, de infecții urinare nosocomiale sau de infecții sistemice. În plus, a mai fost descrisă implicarea sa în infecții de părți moi (mai ales la pacienți cu arsuri întinse), în otite externe și în acutizările bronşitelor cronice, mai frecvent la pacienţi cu fibroză chistică. Pseudomonas aeruginosa are rezistență intrinsecă la majoritatea claselor de antibiotice, spune INSP în raportul citat.

Rezistența Klebsiella pneumoniae la antibiotice (în special multirezistența sau rezistența extinsă, inclusiv la carbapeneme și colistin), precum și capacitatea de a transfera elemente genetice către specii înrudite fac din această specie o problemă majoră de sănătate publică. În plus, din punct de vedere clinic, nivelul ridicat al rezistenţei la colistin în cazul tulpinilor care sunt rezistente la carbapeneme atrage atenţia asupra riscului de a ne confrunta cu infecţii cu tulpini panrezistente la antibiotice. Multirezistenţa şi rezistenţa extinsă a Klebsiella pneumoniae nu mai pot fi considerate probleme localizate la un anumit centru medical; rezultatele obţinute indică o dispersie deja importantă a acestor izolate bacteriene. Există o diferență semnificativă legată de circulația de tulpini mai rezistente în spitalele generale, implicate probabil în înfecţii asociate asistenţei medicale, ceea ce indică un risc important de transmitere și impune un mai bun control al infecțiilor în spitale, atrage atenţia INSP în raportul antemenţionat.

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.