Un adevărat război între borșeni! O pădure din Borșa a aprins scânteia între familia Roman și clanul Butan!

Paduri-distruseO pădure din Borșa a aprins scânteia între familia Roman și clanul Butan! Ordonanțe prezidențiale, avocați și ițe încurcate de niște femei din Săliște, care au provocat un adevărat război între borșeni!

 Ioan Sandu Roman, proprietarul de drept al pădurii de 12,8 ha, din Borșa, a cerut ajutorul mass-media pentru a rezolva o problemă a cărei ițe au fost încurcate, grozav, de niște femei din Săliște, fostele moștenitoare a acestui teren. La șase ani de la semnarea contractului între familia Roman și vânzătoarele de pe Valea Izei, procesul se judecă la Tribunalul Maramureș, unde vânzătoarele au făcut recurs, după ce au pierdut la prima instanță, respectiv Judecătoria Vișeu de Sus.

”Totul a început în 2009, când ne-am întâlnit cu femeile din Săliște la Primăria Borșa. Știam că ele au documente că acea pădure a aparținut părinților lor, iar conform legii retrocedării, Primăria Borșa urma să le reîmproprietărească cu acel teren. Și așa a început nebunia. Am făcut între ele și familia mea un contract de vânzare-cumpărare, la notar, unde am stabilit și o sumă clară pentru fiecare hectar de pădure, urmând ca, după ce instanța le va da câștig de cauză, să devenim proprietarii de drept a pădurii. Suma totală pe care am pus-o la dispoziția executorului, pentru a plăti femeile, a fost de 580 de milioane de lei, aceasta fiind prețul pe care l-am convenit de comun acord. Până s-au terminat procesele, fiindcă trebuia spart titlul de proprietate al Primăriei Borșa și repuse femeile în drepturi, eu și familia mea am purtat toate procesele în numele lor, deoarece interesul era și al nostru, de a intra, de drept, în posesia acestei păduri. Vreme de patru ani ne-am judecat la diverse instanțe, am făcut sute de drumuri și am plătit avocați. După patru ani lungi și plini de cheltuieli (fiindcă am mai cheltuit câteva sute de milioane în tot acest timp pe acte, documente, juriști etc), am reușit să obținem pădurea pe numele femeilor. Între timp, contractul făcut la notar între noi și ele era perfect valid”, a explicat Ioan Sandu Roman.

 

Pădurea a fost vândută altor cumpărători din Borșa, pentru un preț care depășește un miliard de lei!

Conform informațiilor oferite de Ioan Sandu Roman, problemele abia acum începeau să devină și mai grave. Văzându-se puse în posesie, vânzătoarele au uitat că cei care au făcut toate diligențele au fost reprezentanții familiei Roman, așa că, momite de mirosul banilor, au vândut pădurea clanului Butan, tot din Borșa. Deși erau conștiente că există un contract de vânzare – cumpărare încheiat cu cei din familia Roman, au făcut un nou contract, pe calculator, cu reprezentanții familiei Butan, care nu a mai fost validat de niciun notar. Altfel spus, femeile de pe Valea Izei au revândut pădurea altor cumpărători pentru o sumă care depășește un miliard de lei, cel puțin asta spun ele, susține Ioan Sandu Roman. ”În contractul pe care noi l-am încheiat cu vânzătoarele în 2009, am stabilit ca, în clipa în care ele vor fi puse în posesie, noi le vom vira în cont 580 de milioane de lei, lucru pe care de altfel l-am și făcut. Banii se află și acum în cont, la dispoziția executorului, fiindcă ele n-au luat banii noștri, deoarece au revândut pădurea pe o sumă dublă sau chiar mai mare. Ce nu țin vânzătoarele cont e că noi am cheltuit, de-a lungul celor patru ani, câteva sute de milioane pentru ca ele să intre în legalitate. Tot ce vrem e să ne obținem pădurea pentru care am încheiat un contract de cumpărare, încă de acum șase ani”, explică Ioan Sandu Roman. În acest sens, familia Roman le-a dat în judecată pe vânzătoare, pentru validarea contractului încheiat în anul 2009.

 

Noii cumpărători s-au apucat să exploateze pădurea, prin autorizație obținută de la Ocolul Silvic Vișeu. Familia Roman așteaptă o nouă ordonanță prezidențială pentru a stopa lucrările!

Noii cumpărători, puși în drepturi de vânzătoare, au încheiat un contract cu Ocolul Silvic Alpina, din Borșa, au obținut o autorizație de exploatare și s-au apucat de tăiat pădurea. Familia Roman a intervenit promt, cu acte depuse la Judecătoria Vișeu și a obținut, la urgență, o ordonanță prezidențială de stopare a lucrărilor. Cum – necum, cumpărătorul oprit din exploatare prin ordonanța prezidențială a reușit să vândă, la rândul său, pădurea.Cel de-al treilea cumpărător este tot din clanul Butan, frate al celui de-al doilea cumpărător. Acesta a reziliat contractul cu Ocolul Silvic Alpina și a făcut un alt contract de exploatare, cu un ocol silvic privat din Vișeu de Sus. Reprezentanții de aici s-au spălat pe mâini, ca Pilat din Pont, când au fost întrebați cum au permis exploatarea unei păduri care este în litigiu și care se judecă în acest moment, în instanțele din România. Singura lor explicație a fost că nu știau de această problemă, iar exploatarea poate fi oprită printr-o altă ordonanță prezidențială. Familia Roman va depune iar la Judecătoria Vișeu de Sus o cerere pentru a opri exploatarea, deși în acest moment în pădure se lucrează de zor. Pentru a se obține o nouă ordonanță prezidențială este nevoie de un minimum de trei zile și multe, multe documente. În același timp, recursul de la Tribunalul Maramureș a primit termen abia pentru 17 septembrie 2015, timp în care este greu de crezut că ceva se va rezolva în Borșa. Tot ce poate face familia Roman este să oprească familia Butan de la exploatarea pădurii pentru care ei au un contract de cumpărare încheiat din 2009 și, până când justiția va descâlci ițele problemei, războiul va continua între borșeni. Și totul declanșat de vânzătoarele din Săliște.

 

Amalia Babici Man

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.