Un climat de ordine şi siguranţă publică

 În perioada 31 mai-4 iunie, se vor desfăşura mai multe evenimente în spaţiul public iar jandarmii maramureşeni sunt pregătiţi să asigure ordinea publică, să prevină şi să combată fenomenul contravenţional  şi infracţional.  

Echipajele de jandarmi vor menţine o legătură permanentă cu reprezentanţii organizatorilor pentru soluţionarea operativă a oricărui incident ce poate tulbura buna desfăşurare a acestor evenimente, dintre care amintim:

Joi, 31 mai a.c., între orele 19:45-20:00, Parohia Romano-Catolică, organizează în Piaţa Cetăţii din Baia Mare manifestarea religioasă „Procesiune cu Preasfântul Sacrement”.

Vineri, 01 iunie a.c., între  09:00-14:00, în Parcul Regina Maria din Baia Mare, în zona dintre terenul de tenis şi pista de alergare, va avea loc acţiunea „Concurs de biciclete pentru copii cu vârsta peste 10 ani” iar între orele 12:00-17:00 tot în Parcul Regina Maria din Baia Mare, în patru locaţii, respectiv la ciupercă, la lac, în capătul parcului şi la intrarea de la fosta grădină zoologică, vor avea loc activităţi cu scop recreaţional promovând jocuri în aer liber, munca în echipă, crearea unui mediu cât mai plăcut pentru copii, sub denumirea „Ziua copilului”.

     De asemenea, sâmbătă, 02 iunie a.c., începând cu ora 10:00, Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate Baia Mare, organizează  în Baia Mare, acţiunea „Aleargă la crosul Epilepsy Challenge”, având ca scop dezvoltarea reţelei de telemedicină în epilepsie. Crosul se va desfăşura pe traseul Parcarea Auchan (locul de întâlnire) – B-dul Bucureşti – str. 22 Decembrie – str. Avram Iancu – Piaţa Păcii – Piaţa Libertăţii.

Duminică, 03 iunie a.c., între orele 18:00-20:00, pe Stadionul „Viorel Mateianu” din Baia Mare, are loc meciul de fotbal, din cadrul Cupei României, dintre echipele C.S. Minaur Baia Mare şi Progresul Şomcuta Mare.

Luni, 04 iunie a.c., între orele 16:30-17:30, Asociaţia Tradiţionalistă „Acvila Turul”, din  Baia Mare, organizează în Piaţa Cetăţii o festivitate cultural artistică cu ocazia Zilei Comuniunii Naţionale.

Pentru evitarea unor evenimente neplăcute, jandarmii îi sfătuiesc pe cetăţeni să adopte un minim de măsuri de autoprotecţie, să respecte măsurile de ordine stabilite de organizatori şi forţele  de ordine, să solicite sprijinul acestora în mod direct sau prin apel telefonic la numărul de urgenţă 112 şi recomandă următoarele:

-manifestaţi  prudenţă în zonele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi celelalte bunuri aflate asupra dumneavoastră;

-păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil;

-când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări din partea unor hoţi;

-când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toată suma de bani aflată asupra dumneavoastră, ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora;

-obiectele tentante, lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate ‘cadouri’ pentru hoţi;

-nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

-evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate;

-nu lăsaţi minorii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool;

-evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referire la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră;

-alegeţi drumurile intens circulate, iluminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice;

-deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane.

În cazul în care constată un incident, sau orice altă problema legată de ordinea şi liniştea publică, cetăţenii se pot adresa oamenilor legii, fie în mod direct, fie prin apelul la 112.

Petru o minivacanţă în siguranţă

Având în vedere faptul că în perioada următoare foarte multe persoane se vor afla în staţiunile turistice montane de pe raza judeţului nostru, jandarmii maramureşeni reamintesc tuturor cetăţenilor să respecte prevederile Legii nr. 54 din  2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvata a acestora.

Recomandările pe care le fac jandarmii pentru această perioadă sunt legate de respectarea de către turişti a unor reguli de bază atunci când se află în natură, după cum urmează:

– să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări;

– să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;

– să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;

– să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;

– să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective;

– să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

– să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;

– să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate;

– să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă;

– să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic sunt interzise;

– să nu hrănească animalele sălbatice;

– să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;

– să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;

– să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;

– să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;

– să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi/sau a zonelor indicate pentru aceste activităţi.

       Pentru orice problemă pe care o întâmpină în spaţiul montan, turiştii pot apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani în orice împrejurare care le poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sau apelând „112”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.