Un elev de nota 10 -Doru Mihai Vatavului – ,,In Romania exista universitati de performanta’’

Interviu cu elevul care a luat 10 la Bacalaureat. Sincer, modest si cu o dorinta mare spre inalta performanta.  Despre scoala, despre parinti, despre modele de viata, despre viitor, multe teme abordate,  subiecte interesante.

Doru Mihai Vatavului, numele tau este destul de des rostit zilele acestea, dupa nota maxima obtinuta la Bacalaureat.

Care este secretul acestei note?

Îmi e greu acum să spun care este secretul. Oricum, consider că rețeta e diferită pentru fiecare în parte. Pentru mine cred că a fost simplul fapt că mi-am propus să fac cele mai bune lucrări de care sunt în stare, să încerc să concentrez în rezolvarea subiectului tot ceea ce pot. Nu mi-am spus că trebuie să iau 10, ci mi-am impus doar să dau ce am mai bun la fiecare probă. Am fost foarte motivat pe parcursul pregătirii, deși nu mi-am imaginat că va fi punctajul maxim. Știam că va fi bine, dar nici chiar așa. Nu am muncit enorm pentru acest rezultat, dar am muncit. Am încercat, pe cât posibil, să lucrez zilnic. Uneori, bineînțeles, n-a fost așa, dar, în afara excepțiilor, știam că timpul investit în pregătirea pentru bacalaureat e investit în viitorul meu și știam că merită. Acum s-a dovedit că a meritat.

2. Cum au reactionat, parintii, profesorii, prietenii, cunoscutii dupa reusita ta?

Părinții mei sunt în extaz de vreo două zile. Cred că lucrul care mă bucură pe mine cel mai mult la acest rezultat e bucuria lor. Când au aflat aveau ochii în lacrimi amândoi. Apoi au început să le sune telefoanele, și cam de atunci tot vorbesc cu rude, prieteni, cunoștințe care transmit felicitări. Eu am spus întotdeauna că tot ce fac e pentru a-i răsplăti, cumva, în final pentru tot ce-au făcut pentru mine. Nu-mi pot dori nimic mai mult decât să-i văd atât de fericiți datorită unui lucru făcut de mine.

Profesorii cu care am vorbit m-au felicitat pentru rezultatul care, spun ei, aduce mândrie liceului și orașului. Doamna profesoară de istorie a lăsat un comentariu unui articol legat de acest rezultat care m-a emoționat tare. Dirigintele din liceu, doamna dirigintă din gimnaziu, toți spun că performanța asta este una importantă, iar eu le spun că o mare parte din ea li se datorează. Mă bucură mult întregul suport al comunității din Târgu Lăpuș, al colegilor din liceu și al oamenilor cu care nici nu am avut tangențe. E un sentiment copleșitor, dar foarte plăcut, să știi că atâția oameni sunt alături de tine și se bucură pentru ce ai realizat. Am primit atâtea mesaje care m-au bucurat… lăpușenii sunt niște oameni minunați și uniți. Nu știu unde voi ajunge să mă stabilesc, dar acasă pentru mine tot Târgu Lăpuș rămâne.

Prietenii vin cu postări pe rețele de socializare, cu telefoane, cu mesaje. Am noroc cu niște prieteni minunați, pe care-i felicit și eu pentru că au avut toți rezultate bune. Clasa mea, care întotdeauna m-a sprijinit în absolut orice situație, a fost și de data aceasta acolo. Cei 18 colegi din 12 A îmi sunt ca frații, au fost și ei foarte fericiți și ne-am bucurat împreună de rezultatele de la bacalaureat.

3. Urmeaza facultatea. Spre ce Universitate iti indrepti privirile?

În continuare, sper eu, voi urma cursurile Universității Tehnice din Cluj Napoca, la secția automatizări și calculatoare. Am examenul de admitere pe 21 iulie.

4. De ce n-ai ales o Universitate din strainatate?

Nu am ales o Universitate din străinătate pentru că îmi doresc să fiu aproape de casă și sunt sigur că în România există universități de performanță, așa cum este și Universitatea Tehnică din Cluj. Dacă se va ivi ocazia, este probabil să urmez și studii în străinătate pentru un an, dar încă nu m-am gândit serios la această posibilitate.

5.  Care sunt modelele tale in viata?

S-ar putea ca asta să fie întrebarea mea preferată de până acum, din toate interviurile pe acest subiect. Cred că principalul meu model este tata. Tata pentru că este cel mai motivat om pe care îl cunosc, pentru că a muncit toată viața pentru ai lui și pentru că tot timpul a fost neobosit. Îmi doresc să am și eu aceeași energie, să lupt tot timpul, să rămân motivat și să nu renunț, orice ar fi.

Există mulți oameni care mă inspiră, oameni care au înțeles cum funcționează lumea și au găsit metode să-și lase amprenta, oameni ca Steve Jobs sau Mark Zuckerberg, oameni care au demonstrat că o simplă idee poate să schimbe totul.

6. Un gand pentru cititorii Jurnalmm

Nu sunt obișnuit cu atât de multă atenție. M-am gândit că poate voi lua bacalaureatul cu 10, dar nu am știut ce înseamnă asta. Nu știu dacă voi, cititorii, considerați vorbele mele ceva demn de luat în seamă, nici eu nu sunt sigur că sunt, dar mi-a părut bine să vă transmit câteva din impresiile mele din zilele acestea și vă mulțumesc pentru atenția acordată. Vă mulțumesc și vouă, celor de la jurnalmm, pentru că susțineți educația. Numai bine!

foto:facebook.com

7 COMENTARII

  1. Nu te cunosc, dar iti doresc sa ti indeplinesti visele.Esti un luptator si vei reusi.Ai o viziune clara a ceea ce vrei,restul este munca.Succes tu poti.

  2. ASA TATA, ASA FIU ! spun asta pentru ca-l cunosc pe tatal tanarului care a luat 10 la bac-mi-a fost coleg de facultate si vreau din tot sufletul sa-i felicit pe amandoi, pe tata pentru investitie, iar pe fiu pentru munca…

  3. Multumesc Lucica. Multumesc de asemenea tuturor celor care l-au felicitat pe Doru pentru aceste rezultate. Le merita din plin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.