Unul dintre cei mai mari sportivi ai României, la un pas de tragedie: ”Am fost într-o cursă deturnată!”

Libertatea a aflat că machedonul Gațu a fost la bordul unei curse deturnate, în 1971, singura deturnare de avion reușită în România!

Evenimentul s-a petrecut în primăvara lui 1971 și a fost reușit printr-o acțiune spectaculoasă, de tip comando, condusă de Bela Moka, din Marghita, Bihor, 49 de ani atunci, din care 13 petrecuți în închisori comuniste, timp în care a rămas și olog.

Avionul românesc, care circula Oradea – Bu­cu­rești, a fost deturnat spre Viena, Austria, cei șase răpitori cerând azil politic. Autorul planului pregătise mi­nuțios deturnarea, reu­șind să dejoace toate măsurile de securitate ale aeroportului din Oradea și să intre cu arme de vânătoare în aeronavă.

În Austria, totul a mers bine, chiar dacă Moka a fost condamnat la 30 de luni de închisoare și apoi a stat într-un lagăr de refugiați. Ulterior, Moka a vrut să revină în țară, dar a fost capturat în Serbia și predat autorităților comuniste. A fost închis la Gherla și mutat la Craiova. În februarie 1988, după 13 ani de calvar, un decret l-a pus în libertate. Revoluția a venit ca o ușurare. Povestea deturnării avionului e descrisă pe larg în cartea “Aripi frânte”, semnată de Erika Faber.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.