VACCINAREA OBLIGATORIE la înscrierea copiilor în şcoli şi grădiniţe! Amenzi pentru şcoli, medici de familie şi autorităţi locale dacă nu respectă legea!

VACCIN8 vaccinuri vor deveni obligatorii conform proiectul de lege propus Ministerul Sănătăţii, iar înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de catre părinţi a dovezii vaccinării copilului.

Proiectul legii vaccinării, care va fi supus dezbaterii publice, prevede obligativitatea vaccinării copiilor împotriva următoarelor boli: hepatita B, difteria, tetanosul, pertussis, poliomielita, rujeola, oreionul şi rubeola, precizează HotNews. Potrivit aceleiaşi surse, vaccinul contra tuberculozei (BCG) nu este încă inclus pe această listă, dar surse medicale susţin că şi acesta va fi inclus în categoria celor obligatorii.

Obligaţiile părinţilor

Proiectul de lege menţionează că „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţământul este prezumat”. Cu alte cuvinte, părintele va trebui să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea. De asemenea, se prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor „asigurarea vaccinărilor complete corespunzatoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”. Cu toate acestea, amenzile sunt prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Dacă la înscrierea la grădiniţă sau şcoală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeteană de Vaccinare un document în care sa fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn aceste boli. În aceeaşi perioadă, părinţii vor beneficia de consiliere din partea specialiştilor. Dacă nici dupa un an vaccinarea nu va fi completă, unitatea de învăţământ nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul gradiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare.

Aceste comisii judeţene vor sesiza Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  dacă, până la împlinirea varstei de un an şi jumatate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii. Dacă acel copil nu a fost vaccinat până la varsta de 3 ani, această comisie va sesiza instituţiile abilitate privind „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.

Cine va fi amendat dacă nu se respectă prevederile legii?

Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:

  • grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzatoare vârstei;
  • direcţiile de sănătate publică dacă nu asigură păstrarea vaccinurilor în condiţii frigorifice adecvate;
  • medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului.

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii nevaccinaţi.

sursa:infoalert.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.