Vedetele expoziţiei, găzduite de Liceul ‘Emil Racoviţă’ din Baia Mare, au fost iepurii din rasa marele alb de Transilvania

Salvarea şi conservarea păsărilor de rasă, dar şi a iepurilor din rasele autohtone s-ar putea face prin încurajarea micilor fermieri din mediul rural şi printr-o susţinere din partea Ministerului Agriculturii sau a comunităţii locale, a precizat, duminică, pentru AGERPRES, Adrian Pop, membru fondator al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici ( ACPM) ‘Creasta Cocoşului’ din judeţul Maramureş.

‘Rasele autohtone de păsări mici şi mijlocii de rasă, inclusiv iepuri, au o şansă prin încurajarea micilor fermieri din sate şi comune, dar şi a crescătorilor pasionaţi, a crescătorilor care doresc să se implice în această activitate (…) Cert e că rasele româneşti pot fi perpetuate, acum, numai printr-un asemenea gen de pasiune, altfel rasele de import vor acapara întreaga piaţa, iar în timp nu se va mai putea face diferenţe între cele româneşti sau străine. Sigur, nu avem cu să oprim o asemenea expansiune, care e normală. Din momentul înfiinţării asociaţiei, în urmă cu aproape 20 de ani, scopul nostru a fost să încurajăm fermierii şi pasionaţii să se orienteze spre rasele româneşti. Putem spune că avem deja un număr însemnat de găini, iepuri, porumbei de rasă româneşti aflaţi în proprietatea unor mici fermieri din judeţele Maramureş şi Sălaj, iar anual le prezentăm publicului în expoziţii dedicate atât în Maramureş cât şi în ţară’, a explicat Adrian Pop.

Creşterea păsărilor şi a iepurilor din rase româneşti este apreciată atât de mici fermieri, dar şi copii şi tinerii care vizitează expoziţiile, a spus unul dintre membrii ACPM ‘Creasta Cocoşului’ Maramureş, Marius Stan.

‘Copii şi elevii, însoţiţi de părinţi sau educatori, sunt foarte preocupaţi să cunoască detalii despre creşterea păsărilor, a iepurilor sau a porumbeilor de rasă, iar alţii ar dori să crească animale şi păsări de rasă, însă, trăind în oraş, la bloc, acest lucru e imposibil (…) Cei care locuiesc la casă cred că ar putea creşte, însă într-un număr limitat. Azi, fiind duminică, expoziţia a fost plină de vizitatori, sute de copii, părinţi şi bunici. Special doar pentru copii am deschis un stand în care copii au putut să atingă sau mângâie iepuri de rasă’, a mai spus Marius Stan.

Vedetele expoziţiei, găzduite de Liceul ‘Emil Racoviţă’ din municipiul Baia Mare, au fost iepurii din rasa marele alb de Transilvania.

Organizatorii expoziţiei au pus la punct evenimentul atât pentru promovarea raselor româneşti, cât şi pentru o mai bună cunoaştere din partea copiilor din mediul urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.