Venerabilul Losang Tendar: În budism, dragostea este definită uneori ca ,,dorința de a-i face pe ceilalti fericiți” Partea a doua a interviului, subiecte interesante si  de interes general.    Reîncarnarea nu înseamnă neapărat o eternitate. De ce oamenii se reîncarnează?

Venerabilul Losang Tendar: În budism, dragostea este definită uneori ca ,,dorința de a-i face pe ceilalti fericiți” Partea a doua a interviului, subiecte interesante si  de interes general.    Reîncarnarea nu înseamnă neapărat o eternitate. De ce oamenii se reîncarnează?

O persoană este prin natura ei un fenomen impermanent a cărui existenşă continua de la un moment la altul. De ce ne reîncarcăm? Pentru că mintea noastră nu are început și nu are sfârșit, pentru ca ea continuă veşnic și pentru ca suntem atașați de samsara. Reincarnarea nu este asadar un proces voluntar sau la alegere, deşi există ființe foarte avansate care se reîncarnează pentru a putea face bine altora şi pentru a-i ajuta pe calea spirituală. În lumea budistă, Sfinția Sa Dalai Lama este privită ca o astfel de persoană.

De ce este Dalai Lama tăcut / nu spune nimic despre minoritatea Rohingya din Myanmar?

                Acest lucru nu este corect. Dalai Lama și-a exprimat mâhnirea față de criza de la Rohingya și le-a cerut celor responsabili să urmeze calea budistă, să oprească violența și să contribuie la o stare de pace. Cu toate acestea, influența sa este limitată, deoarece aceştia urmează o altă tradiție budistă. Este la fel cum în creştinism exista ortodoxie, protestantism și catolicism şi prin urmare mulți creștini nu il urmează pe
Papa, deoarece nu sunt catolici. Similar, liderul budismului tibetan nu are mulți adepți și putere de influenţă în Myanmar. El a menționat adeseori că starea de violența se bazează în cea mai mare parte pe o atitudine părtinitoare de ataşament faţă de propria cultură, familie, religie, opinie științifică sau politică etc. Dalai Lama pledează adesea împotriva fundamentalismului, explicându-i cauza politică şi economică şi nu doar religioasă. Mai mult, Dalai Lama a afirmat că în acest tip de conflicte, respectul pentru viața altor oameni și chiar pentru viața animalelor este foarte important și că orice persoană cu convingeri religioase nu ar trebui să fie indiferentă faţă de aceste lucruri.

Dragostea în religia budistă este mai profundă decât în ​​alte religii? Dragostea dintre două sexe diferite.

                În general, toate religiile subliniază dragostea față de aproape și considerarea celorlalti ca frați și surori; unii spunând: „noi toți suntem copiii lui Dumnezeu”. În budism, dragostea este definită uneori ca „dorința de a-i face pe ceilalti fericiți”. Budismul face o distincţie între dragostea plină de ataşament, interesată şi care urmăreşte un beneficiu propriu şi  dragostea altruistă, care este mai stabilă și care poate include persoanele straine nouă și chiar pentru cei care ne-au rănit.

Ce legătură are budismul cu creștinismul? Ce le separă?

Budiștii recunosc că ceea ce a propovăduit Isus a fost „dragostea”. Atât Iisus, cât și Buddha Shakyamuni erau învăţători spirituali care promovau pacea interioară și compasiunea. Multe atitudini precum iertarea, generozitatea și răbdarea sunt practici comune ambelor tradiții, şi în ambele tradiții au existat mulți meditatori și pustnici. Creștinismul crede într-un Dumnezeu, un creator, omniprezent, omniscient și omnipotent, iar mulți practicanți speră intr-o renaștere mai bună in Rai. Potrivit budismului, chiar renașterile bune în ceruri sau în tărâmurile zeilor sunt impermanente și sunt parte din Samsara. Budiștii il urmează pe Buddha Shakyamuni, care a avut compasiune pentru toate fiintele și care a predat o cale de a ajunge la pacea veșnică prin dezvoltarea mintii, a compasiunii și a înțelepciunii. Cele mai importante învăţături în budism sunt Cele patru adevăruri nobile: adevărul despre suferință, adevărul despre cauza suferinței, adevarul despre încetarea suferinţei și adevărul căii spirituale.

Am o curiozitate. Ce face un călugăr budist, pe lângă meditație?

 În tradiția Gelukpa a budismului tibetan se pune accentul pe studiu, dar modul de viață în mănăstirile tibetane clasice și mănăstirile occidentale este diferit, cultura fiind diferită. În general, călugării fac meditații care includ meditații in tacere și practici de purificare (cum ar fi practicarea prostratiilor), fac practici personale primite de la un Maestru (care adesea includ o mulțime de vizualizări și mantre) participa la învățături si dezbateri; unii învață limba tibetană sau practică ritualuri (ambele fiind opționale). Fiecare călugăr munceşte două ore pe zi pentru mănăstire, participă la întâlnirile grupului, rugându-se împreună și făcând ceremonii (dedicate celor care au cerut să se roage pentru ei, decedați, oameni bolnavi și sponsori). De asemenea, călugării care au studiat  mai mult de zece ani merg uneori să predea învăţări celor interesaţi.

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.