Veste BOMBA. Salariul minim garantat în România ar putea ajunge la 1500 de euro

Veste BOMBA. Salariul minim garantat în România ar putea ajunge la 1500 de euro

Luxemburghezul Jean- Clude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, a înaintat o idee care pare la prima vedere una simplă, dar care este considerată de mulți specialiști o utopie. Liderul de la Bruxelles dorește ca toți cetățenii statelor Uniunii Europene, care muncesc, să primească un venit minim garantat, numit ”salariu social minim”. Pentru cei care primesc indemnizație de șomaj, șeful CE propune, de asemenea, un nivel minim egal pentru toți beneficiarii din #Uniunea Europeana, informează capital.ro.

Jean- Claude Juncker a prezentat aceste idei în cadrul unei conferințe privind drepturile sociale în cadrul UE. Trebuie specificat acest context pentru a se înțelege că pentru moment venitul minim social garantat pentru toți angajații din țările Uniunii este doar un deziderat, neexistând informații referitoare la un posibil proiect al șefului CE sau al autorităților de la Bruxelles. Ideea înaintată de fostul ministru de finanțe și prim ministru al ducatului Luxemburg, care din 2014 conduce Comisia Europeana, este considerată una nesustenabilă din mai multe puncte de vedere.

În situația actuală, la nivelul Uniunii Europene, cu 28 de state membre (27 fără Marea Britanie, care se pregătește să părăsească blocul comunitar) este aproape imposibil de stabilit un venit minim sau o indemnizație de șomaj minimă, din cauza nivelurilor foarte diferite ale salariilor din țările membre. În primul rând există diferențe uriașe între veniturile minime și medii pe care le obțin angajații din țările vest-europene și cei din statele din Europa Centrală și de Est, ceea ce ar face foarte greu de realizat un plan sustenabil din punct de vedere economic și financiar, pentru a se putea oferi aceleași salarii în toate cele 27 de națiuni.

De la 185 euro (Bulgaria), 320 € (România), 410 euro în Polonia, până la 1.500 € în Belgia, sau 1.900 € în Luxemburg cât este nivelul salariului minim, este o diferență uriașă, de 10 ori între cel mai mare și cel mai mic. Este posibil ca o medie de 1.500 euro, pentru ideea prezentată de șeful Comisiei să fie cea a nivelului actual din Belgia, unde se află sediul celor mai importante instituții ale Uniunii. Tocmai din cauza acestor diferențe, Jean- Claude Juncker, a ținut să precizeze că pentru început, proiectul ar putea pleca de la nivelul țărilor aflate în zona euro, cele care au adoptat moneda unică europeană.

Sursa Blasting News

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.