VESTE BOMBA! Se dau bani si vouchere pentru toate cutiile goale de bere si suc

Dozele de suc sau bere care ajung la coşul de gunoi generează anual milioane de euro în România, duc la crearea de locuri de muncă, cresc valoarea exporturilor şi pot reduce costul unui coş de cumpărături românilor obişnuiţi. Aluminiul, materialul din care sunt făcute, este cel mai scump produs reciclat, o tonă depăşind 1.800 de euro la London Metal Exchange.

Can Pack Recycling România (fosta Amep Pack), parte a grupul Can Pack- singurul producător de doze din aluminiu din România şi unul dintre cei mai mari la nivel mondial- a ajuns la afaceri de 20 de milioane de lei la nivel naţional, doar pe parte de colectare. Este un business care creşte anual şi cu mare potenţial în viitor, în contextul în care producătorii de astfel de ambalaje, în mare parte multinaţionale din industria berii şi băuturilor răcoritoare, sunt obligate, potrivit legii, să recicleze. Altfel, plătesc amenzi la Agentia Naţională pentru Protectia Mediului (ANPM). „În momentul de faţă cifra de faceri 20 de milioane de lei partea de colectare. Au fost colectate în jur de 3.500 de tone în 2016, faţă de aproximativ 3.100 de tone anul precedent. Acum zece ani, colectam 300 de tone pe an”, a declarat pentru ECONOMICA.NETDragoş Doru, director general Can Pack Recycling, una dintre verigile grupului Can Pack creat în 1989 în Polonia, la Brzesko.

„Anul trecut, creşterea a fost impulsionată de o schimbare legislativă care le-a permis producătorilor să-şi îndeplinească ţintele (producătorii au obligaţia de  recicla minim 50% din ce pun pe piaţă-n.red) şi individual. Or, noi suntem o alternativă a producătorilor pentru a-şi îndeplini individual acest plan (alături de OTR-uri- Organizațiile de Transfer de Responsabilitate – n.red). Pe lanţul reciclării, noi suntem colectori, valorificatori, astfel că ducem materialul reciclat (doze-n.red) la reciclator. De asemenea, pe parea de reciclare, de anul trecut această activitate a început să fie remunerată mai bine. De la un nivel de 4 lei cât era preţul materialului, OTR-urile au mai dat 1,5 lei pentru rata de trasabilitate”, a explicat Dragoş Doru.

Din grup mai face parte şi Can Pack România, care operează  din 2005 o fabrică de cutii de aluminiu în Bucureşti, cu o capacitate de producţie de 650 milioane de cutii pe an, din care mare parte ajunge la export.

 Cum se transformă cutia de bere în bani

De la consumator, cutiile de aluminiu ajung în mare parte în coşul de gunoi, de unde sunt preluate de companiile de salubritate. De la acestea, de cele mai multe ori amestecate cu alte deşeuri, preţioasele cutii ajung la aşa-numiţii colectori, cum este şi Can Pack Recycling România. „Noi avem acest business prin care colectăm de la persoane juridice. Lucrăm doar cu companii cu autorizaţii, serioşi, deşi ştim că aşa pierdem anumite cantităţi”, explică managerul Can Pack Recycling, şef al unui birou cu cinci oameni şi alţi câţiva care activează în cele patru puncte de colectare operate de companie. „Avem puncte de colectare la  Bacău, Cluj, Deva şi Ilfov, unde lucrează câte un şef punct de lucru, un asistent al şefului, trei şoferi şi două schimburi a câte 4-5 oameni pe schimb. La Ilfov avem 18 oameni, iar la Bacău sunt doar opt. Anul acesta avem în plan modernizarea lor cu 300.000 de euro”, mai spune Dragoş Doru, care povesteşte şi celelate variante prin care compania pune mâna pe dozele de aluminiu.

Astfel, de anul trecut, compania a făcut în mod direct şi contracte cu producătorii acestor ambalaje, jucători mari din industria berii şi a băuturilor răcirotoare. „Avem contracte cu producători de bere şi sucuri. Nu avem o obligaţie fermă, aşa cum trebuie să îşi asume OTR-urile, dar încercăm să le preluăm cât mai mult. Anul trecut, am preluat aproximativ 300 de tone, iar anul asta cred că vom asigura trasabilitatea pentru 1.000- 1.500 si ceva de tone şi ştiu că va fi nevoie de mai mult”, declară reprezentantul companiei de colectare.

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.