Veste MARE pentru TOŢI ŞOFERII. Se IEFTINEŞTE

Prin legea care transpune directiva europeană privind distribuţia în asigurări, dealerii auto devin automat intermediari auxiliari şi vor putea vinde asigurări în limita valorii de 600 de euro pentru o primă de asigurare, fără să aibă nevoie de autorizarea şi reglementările impuse de ASF. Practic, ai cumpărat maşina, ai şi poliţa CASCO sau RCA încheiată. Partea prostă este că această mişcare ar distorsiona puternic piaţa intermediarilor principali. ASF promite că va reglementa foarte atent situaţia aceasta prin legislaţia secundară.

Proiectul de lege privind distribuţia în asigurări care va transpune în România prevederile directivei 97/2016 stabileşte noi reguli de vânzare a poliţelor de asigurare. Potrivit acestuia, băncile comerciale vor putea deveni intermediari principali în asigurări cu autorizarea ASF, iar agenţiile de turism, dealerii auto, IFN şi firmele de rent a car intermediari secundari auxiliari. Toţi vor putea vinde asigurări în condiţii similare cu cele ale brokerilor de asigurare.

La proiectul de lege lansat în dezbatere publică de către ASF, brokerii de asigurare au venit cu o cerere de modificare: majorarea excepţiei până la care intermediarii auxiliari pot încheia poliţe de asigurare fără să aibă nevoie de autorizare din partea autorităţii de supraveghere şi reglementare.

Conform proiectului de lege, un produs de asigurare emis de o societate de asigurări va fi vândut ca şi până acum prin angajaţii proprii şi prin intermediari. Noutatea apare de la acest nivel încolo: intermediari în asigurări erau până acum doar brokerii de asigurare. După intrarea în vigoare a legii vor exista două categorii de intermediari: principali şi secundari.

Dacă la principali avem băncile şi brokerii, la intermediarii auxiliari vor fi agenţiile de turism, IFN-urile, dealerii auto şi firmele de rent a car. Intemediarii auxiliari nu vor avea nevoie de autorizarea sau avizarea ASF dacă asigurarea vândută de aceste categorii este complementară bunului oferit de un furnizor sau serviciului oferit de un prestator.

Mai exact, agenţia de turism poate vinde asigurare de călătorie şi asigurare medicală fără avizul ASF, dacă poliţa este emisă pe o o perioadă de sub trei luni, iar valoarea primei plătite nu depăşeşte 200 de euro.

La fel, în cazul unui dealer auto, de exemplu, vânzarea de poliţe CASCO sau RCA va fi posibilă fără avizarea ASF dacă valoarea poliţei emise pe un an de zile nu depăşeşte 600 de euro.

Solicitarea brokerilor este ca această limitare de 600 de euro, în cazul brokerilor să fie coborâtă la 100 de euro. Motivaţia stă în faptul că, la acest nivel al primei auto, un dealer auto mare, gen Porsche de exemplu, ar putea face asigurări pentru orice maşină din parcul auto fără a mai avea nevoie de brokerii auto. Bineînţeles fără să fie autorizat sau supus reglementărilor impuse de ASF. După cum spun surse din piaţă, Autoritatea ar fi rămas pe poziţii precizând că aşa scrie în Directivă.

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.