Veste proastă pentru români. Vor lucra şi în WEEKEND fără zile libere în compensaţie

Veste proastă pentru români. Vor lucra şi în WEEKEND fără zile libere în compensaţie

Veste șoc pentru toți angajații din România. Ar putea lucra și în weekend. Proiectul care dinamitează viața tuturor a ajuns deja pe masa Parlamentului. Inițiatorii legii spun că proiectul este benefic atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, care vor fi plătiți în plus dacă muncesc în weekend.
Mai mulți senatori și deputați ai PNL vor să îi cheme la muncă și într-o zi din weekend. Aleșii au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, astfel încât angajaţii să poată presta muncă în una din zilele de repaus săptămânal şi să primească o compensaţie financiară, anunţă Capital.

„Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal este reglementat de norme ce ţin de două instituţii juridice, respectiv cele care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, şi cele care privesc repausul săptămânal, pe de-altă parte”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit Codului Muncii, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, iar orice depăşire a limitei impuse se încadrează în sfera noţiunii de muncă suplimentară. Liberalii arată că legislaţia nu interzice angajatului să presteze ore suplimentare în intervalul repausului săptămânal. „Dimpotrivă, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabileşte durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere şi orele suplimentare: durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv în orele suplimentare”, se mai arată în expunerea de motive. În acest fel, liberalii arată că, din dispoziţiile legale, „reiese foarte clar că orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal.”, se anunță în proiect.

Modificarea ar fi în interesul angajatorului dar şi al salariaţilor, sunt de părere liberalii. „Este de altfel o soluţie logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci şi al angajaţilor. În practivă, poziţia oficială a multor ITM-uri este frecvent contrazisă de preferinţele individuale ale salariaţilor care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, se mai arată în expunerea de motive.

În acest sens, proiectul are în vedere modificarea unui articol al Codului Muncii din care să reiasă că salariatul poate fi compensat şi doar financiar, fără a depăşi durata de opt ore de muncă, iar repausul săptămânal să scadă la 24 de ore. „În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situaţie se va plăti cu un spor de minim 75% din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator”, se arată în propunerea de modificare a legii.Sursa: romaniatv.net 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.