Vești bune pentru Maramureș. Penalitățile datorate de CJ firmei Selina vor fi plătite din fondul de rezervă al Guvernului României

Vineri, 9 august 2019, cu începere de la ora 10.00, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea-președinte PSD Maramureș a susținut o conferință de presă în biroul său din Palatul Administrativ, tema abordată făcând referire la litigiului câștigat de Asocierea SC Selina SRL în insolvență – SC Drumuri Poduri Bihor SA – SC Drumuri Poduri Maramureș SA Baia Mare – SC Readymix România SRL Oradea pentru lucrările efectuate și neplătite realizate în vederea reabilitării drumului județean care leagă orașul Baia Sprie de comuna Bârsana. Acesta este singurul drum reabilitat între anii 1992 – 2016, în Maramureș, de către conducerile anterioare ale instituției județene, iar cei 56 de kilometri de drum au lăsat în urmă probleme uriașe pentru cei care conduc astăzi destinele Consiliului Județean Maramureș.

În urmă cu două luni, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în baza Sentinței arbitrale numărul 21/04.04.2019, a obligat unitatea administrativ-teritorială Județul Maramureș la plata unor sume foarte mari din bugetul Consiliului Județean Maramureș, respectiv acordarea către Selina și firmele asociate a sumei de 21.000.000. Din aceștia, 7.000.000 lei însumau contravaloarea lucrărilor executate de către asocierea firmelor mai sus menționate și certificate de către Beneficiar, iar 14.000.000 lei au reprezentat penalități de întârziere.

”Aceste plăți se referă la lucrări realizate de foarte mulți ani, respectiv în anul 2011 și începutul anului 2012, iar situația în care ne-am aflat în urmă cu două luni a fost una inedită, datorită faptului că, în acele momente alcătuiam bugetul județului Maramureș pentru anul în curs. Și nu a fost deloc o decizie ușoară, deoarece ne-am aflat în situația de a alege dacă să plătim aceste penalități din resurse proprii și să sacrificăm toate proiectele de investiții ale Consiliului Județean Maramureș sau să apelăm la un credit pentru a stinge o datorie făcută de administrația condusă de fostul președinte, Mircea Man. În calitate de principal ordonator de credite și președinte al Consiliului Județean Maramureș, am ales să menținem toate proiectele de investiții și, personal, m-am angajat să găsesc o soluție mult mai eficientă pentru a efectua această plată din alte surse, respectiv nu din bugetul propriu al județului Maramureș”, a menționat șeful administrației județene, Gabriel Zetea-președinte PSD Maramureș.

Datoria ”moștenită” din mandatele trecute va fi achitată cu ajutor guvernamental

 ”Am ales să fiu discret și să nu comunic foarte mult pe acest subiect până în momentul în care nu voi găsi o soluție pe care să o prezint maramureșenilor. Iar astăzi pot să vă aduc la cunoștință că, în cadrul ședinței de Guvern de joi, 8 august 2019, s-a aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern propus de către Consiliul Județean Maramureș și Instituția Prefectului, prin care s-a decis alocarea sumei de 8.000.000 lei instituției noastre. Acești bani reprezintă plata penalităților implicate de sentința Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în favoarea Societății Selina și a firmelor asociate, pentru lucrarea de reabilitare a drumului județean Baia Sprie – Bârsana. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu experții din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și cei ai Comisiei de Aprobare a Împrumuturilor Locale, am reușit să conving Guvernul României să aloce suma de 8.000.000 lei din fondul de rezervă,” a conchis președintele Gabriel Zetea.

Așadar, până în acest moment, Consiliul Județean Maramureș a achitat 7.000.000 lei, sumă care a reprezentat contravaloarea facturilor emise și neonorate de vechii conducători ai instituției județene, iar săptămâna viitoare se vor achita încă 8.000.000 lei. După rectificarea bugetară se va aloca județului Maramureș încă o sumă de 6.000.000 lei pentru a achita integral această datorie moștenită din mandatele trecute. În acest sens, Consiliul Județean Maramureș s-a întrunit în ședință extraordinară vineri, 9 august 2019, cu începere de la ora 12.00, pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2019, deoarece exista o somație de plată și o poprire pe o parte din conturile Consiliului Județean Maramureș, a mai arătat președintele Gabriel Zetea.

”Pentru a evita toate surprizele neplăcute care ar putea să apară în urma unor proiecte astfel moștenite, am rugat toți primarii din județul Maramureș să finalizeze proiectele de reabilitare a drumurilor județene în același mandat în care le propun”, a subliniat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.