Veşti bune pentru români. Cum pot scăpa de impozitul pe terenuri

O serie de reguli noi a intrat în vigoare în acest an pentru toți românii care au terenuri în țară. Aceștia pot beneficia de o bonificaţie de până la 10% la plata impozitului, stabilită prin hotărâre a consiliului local, dacă achită întreaga sumă până la o dată stabilită.

Potrivit Codului fiscal, anul acesta, primul termen de plată pentru impozitul pe terenuri este 1 aprilie. Cei care plătesc pentru tot anul până la această dată pot beneficia de o reducere.

Vezi: Profita ACUM de aceasta ocazie! Croaziera pe Nil si sejur la Hurghada. Avion din Budapesta, plecare pe 29 ianuarie!

Modul de calcul al impozitului pe terenuri este stabilit prin raportare la criterii precum categoria de folosinţă și locul unde este situat.

Fiecare persoană care era proprietar pe un teren în România la 31 decembrie 2018 datorează impozitul pentru acesta pentru tot anul 2019, conform Codului fiscal.

Impozitul pe teren este datorat pe întregul an, chiar dacă terenul este înstrăinat între timp, noul proprietar urmând să plătească impozitul abia de anul viitor. Suma se plăteşte în contul bugetului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru Bucureşti) în care este amplasat respectivul teren.

Chiar dacă, în calitate de proaspăt proprietar, cumpărătorul nu va avea de plătit ceva Fiscului pentru 2018, el trebuie să depună o declaraţie de impunere, alături de documentele justificative, la direcţiile de taxe şi impozite locale, în termen de 30 de zile de la achiziţie, porivit avocatnet.ro.

Impozitul pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv, potrivit Codului muncii.

La primul termen avem o mică prelungire anul acesta, pentru că 31 martie este zi nelucrătoare, aşadar noul termen este 1 aprilie.

În Codul fiscal există o listă de terenuri pentru care există scutire de plată, consiliile locale putând oferi chiar ele scutiri sau reduceri în unele cazuri.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.