Vești proaste pentru toți românii de la 1 ianuarie 2016. Ce suntem obligați să facem conform Noului Cod Fiscal

taxe_30849700Incepand cu 1 ian 2016 ordinea de stingere a obligatiilor fiscale s-a schimbat. Cine nu are platite amenzile , chiar daca vrea sa plateasca impozitul, automat se vor achita mai intai amenzile.

Conf. art 165 alin 2 din Noul Cod de Procedura Fiscala, ” se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.”

Aici apare un lucru interesant, multi dintre cetateni si-au platit amenzile dar nu au trimis dovada platii la politie, sau si mai rau, politia nu a tinut cont de dovada platii si a trimis catre organ fiscal local amenzile pt punerea in executare, scrie stiripesurse.ro.

Din practica, organul fiscal local, de cele mai multe ori nu are cunostinta de plata amenzilor pe care politia le trimite spre executare pentru ca  plata se poate efectua oriunde pe teritoriul romaniei pana la inceperea executarii, conform :

Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014 alin 1.

“Cazul în care amenda  se achită înainte de data începerii executării silite

Din momentul comunicării/înmânării procesului-verbal de contravenţie până la data comunicării somaţiei de plată contravenientului, amenda încasată se face venit la bugetul local la care s-a efectuat plata de către contravenient, indiferent de faptul că suma datorată a fost achitată în termenul de 48 de ore/două zile lucrătoare, după caz, sau după acest termen ori de faptul că în această perioadă amenda a fost plătită integral sau parţial.

În situaţia în care, deşi persoana fizică sau juridică a achitat amenda contravenţională la bugetul local al unei unităţi administrativ-teritoriale, alta decât cea de domiciliu, iar organul din care face parte agentul constatator a comunicat, din oficiu, procesul-verbal de constatare a contravenţiei organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică, contravaloarea amenzii încasate constituie venit la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde s-a efectuat plata acesteia.

În acest caz, organul fiscal de domiciliu încetează executarea silită şi întocmeşte borderoul de debite-scăderi, prin care se dă la scădere debitul înregistrat.”

Insa pt scaderea debitului,  organul fiscal de domiciliu trebuie sa fie instiintat de catre contribuabil sau de catre oranul fiscal unde a fost facuta plata.

Este recomandat : sa platim amenzile prin card de preferinta prin Ghiseul.ro pt a scoate oricand un extras de cont sau sa pastram 5 ani chitantele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.