Vezi ce probleme de sănătate ascunde albirea prematură a părului

Vezi ce probleme de sănătate ascunde albirea prematură a părului

Parul grizonat este considerat un semn de înţelepciune şi maturitate, dar şi al vârstei înaintate. Fie că îl vedeţi ca pe un proces natural sau o problemă de imagine, albirea părului poate ascunde anumite probleme de sănătate.

Responsabil de nuanţa părului este un pigment numit melanin. Cu trecerea timpului, organismul începe să reducă producţia melanocitară, lucru care duce la albirea părului, dar aceasta nu este singura cauză, scrie universityhealthnews.com, potrivit adevarul.ro.

Cauzele albirii părului

Un lucru pe care oamenii de ştiinţă îl ştiu cu certitudine este că vârsta şi genetica nu sunt singurii factori în reducerea melanocitelor. Hormonii pot juca, de asemenea, un rol important, la fel şi starea de sănătate sau factorii externi, cum ar fi:

Vitiligo

Această boală determină ca melanocitele din piele să devină inactive

Deficitul de vitamina B12

Vitaminele B sunt legate de sănătatea părului în general, printre care şi albirea părului.

Boala arterei coronare

Potrivit cercetărilor efectuate de Societatea Europeană de Cardiologie, pacienţii cu boală coronariană au avut o prevalenţă de 50% mai mare de albire prematură a părului şi un risc cu 49% mai mare de a-şi pierde definitiv părul.

Hipertiroidismul

Unii experţi medicali consideră că o tiroidă hiperactivă poate provoca albirea părului, deşi motivele sunt neclare.

Expunerea la substanţe chimice şi poluanţi

Un studiu publicat în 2013 a constatat o corelaţie între fumat şi albirea părului începând cu vârsta de 30 de ani.

Genetica din spatele părului gri

Deşi există mulţi factori care ar putea duce la albirea părului, experţii spun că ar putea fi foarte aproape de găsirea unei modalităţi de a stopa procesul.

În 2017, cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center au identificat celulele care sunt responsabile de albirea părului. Folosind şoareci, au descoperit o proteină numita KROX20, esenţială pentru pigmentarea părului, ce poate opri albirea.

„Stresul poate provoca albirea părului“

Parţial adevărat. Stresul nu provoacă albirea părului, dar duce la căderea acestuia, potrivit CNN.com. În timpul procesului de cădere şi recreştere sunt folosite cantităţi importante de pigment, care duce mai apoi la albirea părului.

sursa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.