Vezi ce răspuns a dat Ministerul Sănătăţii, primarului Lucian Morar, aflat în a patra zi de greva foamei

Nici Ministerul Sănătăţii şi nici ministrul Sănătăţii nu avizează înfiinţarea de substaţii de ambulanţă, a declarat joi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oana Grigore.

Potrivit acesteia, există o comisie interministerială care avizează înfiinţarea unor astfel de staţii de ambulanţă, în funcţie de anumite criterii specifice în domeniul urgenţei.

Precizările vin în contextul în care primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar, a intrat în greva foamei, încercând prin acest gest să convingă Ministerul Sănătăţii să deschidă o staţie de ambulanţă în localitatea sa.

„Domnul primar trebuie să ştie că nu Ministerul Sănătăţii şi nici ministrul Sănătăţii nu avizează înfiinţarea de substaţii de ambulanţă. Există o comisie interministerială care avizează în funcţie de anumite criterii specifice în domeniul urgenţei. Această comisie am înţeles că i-a explicat domnului primar în 2017 de ce nu i-a fost aprobată şi avizată solicitarea. Comisie interministerială este condusă de domnul secretar de stat Raed Arafat. Comisia nu funcţionează în cadrul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Oana Grigore.

Edilul se află în a patra zi de greva foamei. El susţine într-o postare pe Facebook că a solicitat, încă din anul 2011, Ministerul Sănătăţii deschiderea unei staţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni, iar ulterior a aflat că administraţia judeţeană pregăteşte deschiderea unei astfel de staţii în comuna Ariniş.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat i-a răspuns, miercuri, primarului din Ulmeni, enumerând criteriile care stau la baza deciziei de înfiinţare a unei staţii de ambulanţă.

„Dânsul (primarul din Ulmeni – n.r.) argumentează acest lucru prin faptul că localitatea acestuia şi satele limitrofe este mai mare decât localitatea Ariniş unde se doreşte de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean înfiinţarea unei staţii de ambulanţă. (…) Criteriile de înfiinţare ale unei staţii de ambulanţă sau SMURD sunt cele care se referă la distanţa parcursă în timp, numărul intervenţiilor de urgenţă în zona respectivă, cum ar fi accidentele rutiere sau urgenţele medicale, şi alte riscuri suplimentare care necesită prezenţa unei staţii de intervenţie în localitate pentru ambulanţă, sau Pompierii-SMURD. Un alt criteriu care nu este de neglijat este resursa financiară, materială şi umană care să deservească această staţie”, a scris Arafat, pe Facebook.

Acesta a arătat că, în 2019, începând cu luna ianuarie şi până în 16 aprilie, au fost efectuate de 75 intervenţii de către echipajul SMURD aflat la Fărcaşa, la o distanţă de 15 km de Ulmeni, şi 23 intervenţii ale echipajelor serviciului de ambulanţă judeţean, în total fiind 98 solicitări în 106 zile.

„De menţionat că nu toate solicitările şi intervenţiile se încadrează în cod roşu, existând şi cod galben şi verde. Astfel, încărcarea zonei respective este de sub o intervenţie pe zi, iar cel mai apropriat punct este cel al echipajului SMURD aflat la Fărcaşa, la 15 km de Ulmeni, şi care poate să se încadreze în timpii prevăzuţi în Legea 95/2006”, a adăugat şeful DSU.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.