Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh: „Maramureşul e unul dintre judeţele cu cele mai multe proiecte accesate şi finanţate de-a lungul ultimilor ani”

 Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a precizat vineri seara, într-o conferinţă de presă, că majoritatea proiectelor pe infrastructură din judeţul Maramureş sunt mai complexe în comparaţie cu alte zone din ţară, din cauza reliefului, predominând alternanţa munte-şes.

‘Sunt câteva proiecte, comparativ cu restul ţării, să spunem, proiecte care sunt complexe, în sensul că lucrările sunt cu un grad de complexitate mai ridicat. Aici mă refer la lucrările de poduri şi podeţe (…) Judeţul Maramureş este unul din judeţele cu multe râuri, cursuri de apă, iar localităţile, prin neasigurarea unor căi de acces peste aceste cursuri de apă, sunt câteodată în situaţia de izolate. În acest sens, proiectele pentru poduri şi podeţe au un specific sau o complexitate mai ridicată faţă de cele normale de apă, canalizare, şcoli, dispensare, creşe (…), aici au fost discuţiile purtate cu primarii. Am avut o serie de discuţii tehnice, aplicate’ a spus Sevil Shhaideh.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a mai subliniat că unele proiecte sunt blocate temporar din cauza unor probleme ridicate de cadastrare.

‘Au fost discuţii mai aplecate pe problema de cadastrare şi de intabulare a terenurilor agricole pentru depunere de proiecte, fie pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, fie pentru depunerea proiectelor POR. Şi aici am găsit toate soluţiile necesare că să deblocăm acolo unde au existat blocaje. Blocajele, de fapt, se datorează, în principal, lipsei titlurilor de proprietate sau a documentelor care atestă proprietatea persoanelor fizice pentru anumite suprafeţe de teren. De asemenea, am discutat cu privire la numărul de proiecte sau priorităţi pe care o unitate administrativ-teritorială trebuie să le aplice, iar aici o să dau un exemplu, oraşul Ulmeni. Aici solicitarea a fost de a trata proiectele primăriei ca proiecte a 8 primării de fapt, fiind în componenţa primăriei şapte sate aparţinătoare (…) pentru fiecare sat există, de fapt, un proiect de infrastructură locală. Nu abordăm ca şi cum primăria Ulmeni ar lua singură opt proiecte’, a precizat Sevil Shhaideh.

În context, aceasta a remarcat că Maramureşul e unul dintre judeţele cu cele mai multe proiecte accesate şi finanţate de-a lungul ultimilor ani.

‘Judeţul Maramureş e unul dintre judeţele care au accesat cele mai multe proiecte dedicate dezvoltării locale(…) am discutat cu primarii din judeţ despre finalizarea şi finanţarea podurilor, podeţelor, iluminatul public, şcoli, grădiniţe, despre fonduri europene şi creşterea gradului de absorbţie (…) toate autorităţile locale, în urma discuţiilor de astăzi, au ridicat probleme tehnice cu privire la documentaţia necesară accesării finanţărilor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Am făcut toate precizările legate de prioritizările investiţiilor, în sensul de a nu depune proiecte de finanţare, de exemplu, de apă şi canalizare, dacă acestea sunt incluse în master planul care se află în finanţare în programul Operaţional Infrastructură Mare. Vom acorda prioritate acelor localităţi care nu au fost eligibile la fondurile europene(…) aici mă refer în mod special la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, acele localităţi cu sub 2.000 de locuitori, ori echivalent. Susţinem prioritar finanţarea a şcolilor, a grădiniţelor şi a creşelor, dar în mod special pentru îndeplinirea acelor condiţii necesare pentru funcţionare, fie obţinerea autorizaţiei pentru securitate la incendiu, toate acelea care, de fapt, vor conduce la confort şi creşterea standardului la nivelul localităţilor din judeţ’, a spus Sevil Shhaideh

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a remarcat finanţările obţinute în modernizarea infrastructurii şi necesitatea continuării unor asemenea finanţări.

‘Începând cu anul 2014, am primit finanţare din partea ministerului a peste 30 de poduri şi podeţe. Sigur cel mai mare pod e cele peste râul Someş, spre Chelinţa(…) avem nevoie în continuare de poduri, pentru ca oamenii să aibă o mai bună accesibilitate de o parte şi alta a râului. Totodată, la graniţa dintre judeţele Satu Mare şi Maramureş, podul dintre localităţile Seini şi Pomi reprezintă o prioritate a celor două judeţe, vom avea o hotărâre de CJ în acest sens, protocoale de susţinere, şi sperăm că va ajuta atunci când ministerul va analiza proiectele care sunt depuse pe criteriile care le vor avea ca şi prioritizare’ a declarat preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.