Vin la tine acasa! E obligatoriu! Toata lumea va plati

Oficialii Enel, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din România, spun că 80% din locuinţele din România ar putea avea în următorii trei ani contoare inteligente de energie electrică, devansând-se astfel ţintele din programul de contorizare inteligentă anunţat deja de autorităţi. Mai mult, toate contoarele montate de Enel vor fi produse în România, iar italienii duc şi în alte ţări contoarele româneşti.

Contorizarea inteligentă a consumului de energie electrică, o afacere estimată de ECONOMICA.NET la aproape jumătate de  miliard de euro doar în următorii trei ani, pare a fi o afacere preponderent, dacă nu 100%, românească, iar producătorii români vor avea de muncă mai mult decât s-ar fi aşteptat.

„O parte semnificativă a strategiei noastre o reprezintă instalarea de contoare inteligente. Există o țintă de 80% impusă de Uniunea Europeană pentru anul 2020 și vom investi în continuare în această zonă pentru ca acest obiectiv să fie atins. Ținta de 80% poate fi atinsă în România”, a declarat Georgios Stassis, country manager al Enel, companie care distribuie energie la 2,8 milioane de clienţi din România.

„De asemenea, dacă poate fi atinsă ținta de 80% până în 2020, noi putem atinge 100% până în 2023. România este una dintre țările care are capacitatea să atingă această țintă”, a adăugat el.

Ţintele anunţate de oficialul Enel sunt mai ambiţioase decât cele ale autorităţilor române. ANRE a anunţat recent calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel national, potrivit căruia până în 2020 distribuitorii să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice.

Șeful Enel România a mai spus că toate contoarele inteligente ce vor fi instalate sunt făcute în România, iar unele contoare româneşti vor ajunge şi pe alte pieţe pe care Enel distribuie energie electrică. „Toate contoarele sunt şi vor fi produse în România. În prezent, cumpărăm contoare inteligente din România și le instalăm în alte țări”, a precizat el.

Enel mai instalează contoare inteligente de energie electrică în Spania şi în America Latină.

Furnizorul Enel pentru România este cunoscuta firmă AEM din Timişoara, deţinută de Luxten, şi unul dintre cei mai mari producători români de astfel de echipamente. “Avem contract cu Enel pentru contoarele pe doi ani, am câştigat licitaţia, aşteptăm şi licitaţiile celorlalţi distribuitori”, ne-a declarat Olimpia Moica, preşedintele directoratului AEM.

Contoarele româneşti ajung de fapt mai mult la export. “Anul trecut am avut afaceri de 72 de milioane de euro. Dintre acestea 41 de milioane de euro au fost exporturi” a spus Moica. AEM produce şi contoare clasice, dar şi contoare inteligente de energie electrică şi contoare cu ultrasunete pentru gaze naturale, pentru altele şi, potrivit lui Moica, livrează inclusiv în Germania şi Franţa.

“Avem o capacitate anuală de producţie de 2,3 milioane de contoare de toate felurile. Prin automatizare, o putem creşte, în funcţie de comenzi”, ne-a mai spus oficialul AEM.

Cine pune contorul, la ce foloseşte şi cât costă

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.