Vine IARNA în România. Avertismentul poliţiştilor de la Rutieră. IATA ce rişti dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Vine IARNA în România. Avertismentul poliţiştilor de la Rutieră. IATA ce rişti dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Meteorologii au emis un COD GALBEN de ninsori şi viscol valabil până luni seară, iar poliţiştii de la Brigada Rutieră îi avertizează pe şoferi să-şi ia toate măsurile de precauţie pentru aceste zile. Nu doar că îi vor scuti de probleme în trafic în zonele afectate de vremea rea, dar şi de amenzile care îi pasc dacă nu au maşinile echipate corespunzător.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române atenţionează în privinţa pericolelor pe care circulaţia în condiţii de vreme nefavorabilă le poate reprezenta pentru participanţii la trafic.

Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un mesaj de atenţionare cu cod galben, referitor la vânt puternic şi la precipitaţii sub formă de ninsoare în zona montană (mai ales în Carpaţii Meridionali şi Orientali), valabil în intervalul 29 octombrie, ora 14.00 – 31 octombrie, ora 23.00, conducătorilor auto li se recomandă să nu pornească la drum în zonele montane, mai ales pe timpul nopţii, dacă nu este necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii sunt sfătuiţi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri care străbat trecători montane, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se va întrerupedin cauza zăpezii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Legislaţia în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, în aceste condiţii, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Şoferii care sunt depistaţi fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă să fie sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte amendă, asta însemnând între 1.125 şi 2.500 de lei. Pe lângă amendă, se va reţine certificatul de înmatriculare al autovehiculului, anunţă Poliţia Română.

sursa:romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.