Vișeu de Sus promovat în Franța prin artă și educație

Vișeu de Sus promovat în Franța prin artă și educație

În perioada 8-11 septembrie, orașul Vișeu de Sus este promovat la nivel internațional, în cadrul manifestărilor ce au loc în Franța, la Croissy sur Seine.

Încă din 2013, între cele două orașe există un puternic proiect de cooperare, ce se concretizează în fiecare an prin schimburi culturale și educaționale, evenimente artistice, acțiuni de promovare a patrimoniului natural. Ediția de anul acesta are în prim plan o expoziție de fotografie organizată de asociația ”Croissy sans Frontières”, la care participă: Vișeu de Sus (România), Altenglan (Germania), Geneva (Chicago, SUA) și Valle Imagna (Italia). Expoziția are loc la castelul Chanorier și are drept scop dialogul culturilor și promovarea valorilor fiecărei zone reprezentate.

14046088_629741543866153_7816066615250311195_nFotografiile ce dau naștere unei expoziții în care frumusețea naturii se împletește cu cea a oamenilor sunt realizate de Daniel Andreica, fotograf al cărui talent a fost recunoscut încă din 2014 de CNN, care a ales o fotografie realizată de el printre cele mai frumoase fotografii de călătorie din lume. Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social apreciază calitățile sale artistice și activitatea de promovare a Vișeului de Sus, a Văii Vaserului și a Mocăniței, în special, iar colaborarea pentru evenimentul din Franța a venit firesc.

Primarul Vasile Coman, Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social (coordonator al proiectului), fotograful Daniel Andreica și Andreas Karlstetter, reprezentantul Mocăniței de pe Valea Vaserului, unul dintre cele mai importante obiective turistice din țară, sunt invitați la Croissy sur Seine. La evenimentele culturale din orașul francez participă și un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Bogdan-Vodă”, coordonați de prof. Amalia Trifoi. Participarea lor se datorează proiectului ”French Corner”, prin care peste 30 de elevi aprofundează limba franceză alături de membri ai Asociației ”Croissy sans Frontières” și tineri din Liga Studenților Români din Străinătate Filiala Franța. Tinerii au ocazia să-și exerseze limba franceză, să descopere cele mai importante obiective turistice din Paris, Clubul ENTRO (Paris), LSRS Franța și asociația ”Croissy sans Frontières” pregătind un program special pentru ei.

Prin intermediul fotografiilor, dar și al spoturilor video, al albumelor și materialelor de informare, Vișeul de Sus promovează frumusețile zonei și ale Maramureșului, iar tinerii vișeuani (vorbitori de limbă franceză, engleză și germană) devin promotori ai comunicării și cooperării internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.