Vizita Ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni în Austria

Simpaticul actor Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici, Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni (din 4 martie 2014) însoţit de Directoarea Generală a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni Alina Hagima şi de Consiliera Ministerială Cristina Liberis – a efectuat, la mijlocul lunii iunie 2014, o vizită de lucru de 3 zile în Austria, având mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai diasporei române din Ţara lui Mozart.

După o convorbire “CA LA ROMÂNIA” cu câţiva români invitaţi, în ziua de 13 iunie 2014, la Ambasada României din Viena, Domnul Ministru a vizitat expoziţia artiştilor plastici Radu Ciobanu şi Dorel PetrehuşForm und Farbe” (Formă şi culoare), deschisă cu sprijinul omului de cultură austriac Günther Wachtl şi prezentată de Profesorul Universitar Dr. George Achim.

A doua zi, sâmbătă 14 iunie 2014, înalţii oaspeţi de la Bucureşti s-au întâlnit cu membri ai Asociaţiei Culturale „AUT PRO ROM“ din Graz, condusă de Ionel Mircea Popi, unde au discutat, într-o atmosferă prietenească, problemele care-i preocupă pe românii stabiliţi în alte zone ale Austriei. Ca om de cultură, foarte bun cunoscător al vieţii românilor din diaspora – după ce, timp de 22 de ani a trăit şi muncit personal în Franţa –, Domnul Ministru Bogdan Stanoevici şi-a manifestat dorinţa de a-i sprijini pe românii care, prin munca lor, fac cinste României pe alte meleaguri, dar s-a arătat nemulţumit de atitudinea unor familii de români din diaspora care nu se preocupă să transmită copiilor lor frumuseţea tradiţiilor de acasă şi dulcea limbă românească.

În ziua de Duminică 15 iunie 2014, Domnul Ministru Bogdan Stanoevici, însoţit de E.S. Doamna Ambasador Silvia Davidoiu şi de de alţi membri ai Ambasadei, Consulatului şi Institutului Cultural român din Viena, a participat, în faţa Bisericii Ortodoxe române din sectorul 10 al Capitalei austriece, la comemorarea împlinirii a 125 de ani de la moartea Luceafărului poeziei româneşti Mihai Eminescu. La această comemorare au fost prezenţi  peste 200 de curioşi, adunaţi în jurul Statuii Poetului, din Simmeringer Hauptstraße nr. 161, care au asistat la un excepţional concert de melodii româneşti, susţinut de Cristofor Aldea Teodorovici fiul artiştilor moldoveni Doina şi Ion Aldea Teodorovici, morţi pe teritoriul României, în condiţii neelucidate (într-un accident de maşină), în ziua de 30 octombrie 1992.

În final, Doamna Ambasador Silvia Davidoiu a mulţumit celor care au organizat această comemorare, în primul rând PSD diaspora şi conducerea SPÖ a sectorului 10 al Vienei. Un vechi proverb românesc spune că: despre morţi se vorbeşte numai de bine,  aşa că , pentru a nu întina memoria Poetului Mihai Eminescu şi din respect pentru Doamna Ambasador Silvia Davidoiu şi pentru Domnul Ministru Bogdan Stanoevici , voi  comenta cu altă ocazie evenimentele triste, ruşinoase care s-au petrecut cu prilejul vizitei Ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni în Austria.

Mihai Anthony

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.