Vom ajunge oare acele vremuri în care mediul înconjurător se va bucura de protecția și atenția necesară din partea administrațiilor?

Vom ajunge oare acele vremuri în care mediul înconjurător se va bucura de protecția și atenția necesară din partea administrațiilor?

Componenta de Mediu va fi una dintre prioritățile partidului PRO România în Maramureș. Noi punem accent mai puternic pe rezultate, ne asumăm obiective clare și un grad sporit de răspundere.

Nu mai putem aștepta, a fost suficient timp de 30 de ani!

Referitor la problema deșeurilor și gropilor de gunoi existente în Maramureș, demne de evul mediu și nicidecum de anul 2020 putem să ne declarăm profund întristați.

Situația actuală a deșeurilor se prezintă cu gropi de gunoi de suprafața extrem de dăunătoare și disconfortante pentru viața cetățenilor și nu numai. Pași extrem de anevoioși s-au încercat a face prin implementarea Proiectului Sistem de Management Integrat al deșeurilor, proiect aprobat de Comisia Europeană și beneficiar al finanțării oferite de către Fondul European pentru Dezvoltare Generală în valoare totală de 64 milioane de Euro.

Deoarece la momentul actual SMID Maramureș nu este încă funcțional, odată cu ajungerea PRO România la Consiliul Județean acestui proiect i se va acorda importanță majoră, vom evalua situația în cel mai riguros mod, vom prioritiza obiectivele și vom veni cu  termene concrete în vederea finalizării de îndată a acestui proiect mult așteptat. Deși au fost construite două stații de sortare Sârbi și Sighetu Marmației, azi nu este nici una din acestea dată în funcțiune, mai mult în aceeași situație sunt o stație de tratare mecano-biologică și două stații de transfer.

Practic, în Maramureș prin implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor se vor realiza și finaliza urmatoarele obiective: depozit ecologic, stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică în localitatea Sârbi; Stație de transfer, stație de sortare și centru de colectare deșeuri voluminoase în localitatea Sighetu Marmației; Stația de trasfer de la Moisei; Stație de transfer, centru de colectare deșeuri voluminoase de la Târgu Lăpuș; Centre de colectare deșeuri voluminoase – Șomcuta Mare, Vișeu de Sus, Baia Mare, Seini, Borșa și nu în ultimul rând  închiderea celor 6 depozite urbane neconforme.

Cu toate acestea, mediul mai reprezintă și altceva în afară de deșeuri. Reprezintă Protecția Naturii, Biodiversitate, Arii Naturale Protejate, Dezvoltare durabilă, Agro Turism și Ecologie.

În această arie, vom veni cu măsuri prin care se va actualiza strategia de dezvoltare a sistemului județean al patrimoniului natural protejat Natura 2000 Maramureș, vom înființa un centru regional de dezvoltare și inovare în ceea ce privește conservarea și protecția patrimoniului natural, se vor crea parteneriate solide și nu doar pe hârtie cu ONG-uri, cu Grupuri de Acțiune Locală prin care se vor sprijinii înființarea așa numitelor, ”Green Business”, afaceri locale cu dezvoltare durabilă în zona de produse ecologice.

În toată această perioadă se vor susține în paralel inițiativele civice în domeniul protecției mediului, se vor sprijini înființarea mărcilor locale prin crearea de sigle și logo a fiecărei arii naturale protejate în așa fel încât să turnăm odată pentru totdeauna fundația unei identități solide a Maramureșului în producția regională și ecologică, ca finalitate vom construi o identitate locală solidă și vom fi recunoscuți oriunde în lume pentru calitatea și produsele fabricate în Maramureș.

Toate aceste provocări în condițiile economice și politice existente se pot realiza dacă avem viziunea, priceperea și determinarea necesară să nu mai bâjbâim, sa nu mai aruncăm vina pe predecesori, și să ne asumăm responabilitatea lucrului bine făcut. A ajuns cât de anevoios ne-am mișcat în ultimii 30 de ani, peste 4 ani nu mai doresc să discutăm despre aceste blocaje.

Vă îndemn să cântăriți bine, să stați stâmb și să judecați drept, iar pe 27 Septembrie să îmi acordați votul dumneavostră, acesta mă onorează și totodată mă obligă!

Este timpul să fim cu toții PRO Maramureș, PRO România!

Comandat de Pro România, Executant: Maramures Jurnal SRL, cod AEP- 21200010.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.