Vortexul polar ajunge în Europa. Locurile în care stratul de zăpadă atinge aproape un metru

Un vortex polar lovește întreg continentul. Într-o țară membră a Uniunii Europene (UE) zăpada deja a atins aproape un metru în cea de a doua lună de toamnă.

Iarna a început încă din luna octombrie în Europa. În nordul Sloveniei a nins deja abundent, iar în unele locuri, stratul de zăpadă a măsurat până la 70 de centimetri.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Pentru că mercurul din termometre a coborât până la minus 5 grade Celsius, pe carosabil s-a depus polei, iar unele drumuri au fost blocate de copacii rupți.

ATP Motors ofera clientilor o gama variata de produse si servicii de calitate

Pe de altă parte, într-un alt colț al europei, în Alpii italieni peisajul a fost cu totul altul. Primul strat de omăt care s-a aşternut peste Dolomiţi a măsurat pe alocuri în jur de 50 de centimetri. Prin urmare, meteorologii sunt de părere că sunt șanse mari ca sezonul de schi să înceapă în mai puțin de o lună și jumătate.

Vortexul polar se apropie

Se pare că o înaintare semnificativă a unor sisteme de înaltă presiune peste Polul Nord va împinge spre sud vortexul polar, notează Severe Weather Europe. Acest val de aer polar va afecta atât America de Nord, cât și țările membre ale Uniunii Europene.

Cel mai probabil, de vină este extinderea acestui sistem de înaltă presiune, care a contribuit la stabilirea unei zone cu presiune scăzută – vortex polar – peste estul Canadei și Statele Unite, dar și nordul și vestul Europei.

Vremea se schimbă brusc în România

Și în România vremea se răcește în mai toată țara. Meteorologii au anunțat lapoviţă şi ninsori în zonele montane, dar şi ploi în restul ţării începând de marţi. Vântul va prezenta intensificări în toată ţara, mai ales la munte, unde rafalele vor ajunge la peste 130 km/h.

O vreme extrem de rece se va face resimțită în vest, sud-vest și local în centru, unde vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă a anului, iar în restul teritoriului se va menține mai caldă decât în mod obișnuit. Cerul va avea înnorări, iar în cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și, izolat, de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30 l/mp și pe arii restrânse 60 l/mp.

Sursa: cancan.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.