Vot final în Parlament pe legea voucherelor de vacanță si “Ziua Scolii Ardelene”

Ardeleana[1]Camera Deputaţilor a adoptat saptamâna aceasta două proiecte de lege pe care le consider importante și pentru care am votat „DA” cu toată convingerea..

Primul se refera la legea privind acordarea voucherelor de vacanță în valoare a șase salarii minime. Proiectul de lege, adoptat cu 215 voturi” pentru”, 7 “împotrivă” și 100 “abțineri” decide ca instituțiile publice, regiile autonome, societățile și companiile naționale să poată acorda angajaților vouchere de vacanță cu care pot fi cumpărate pachete de servicii  în unități de turism autorizate, doar pe teritoriul României.

            Pentru salariat,  tichetele de vacanță sunt scutite de plata impozitului pe venit și a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare acestora vor fi deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit, în limita a șase salarii minime pe economie, garantate pentru fiecare angajat, timp de un an de zile calendaristic. Modalitatea de emitere a voucherelor de vacanță va fi online și vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziționate prin intermediul acestora, se va face în unitățile turistice autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism, iar comisionul perceput de către agenții nu va putea depăși 10% din valoarea pachetului de servicii oferit. Angajatul care va beneficia de tichete de vacanță nu va mai primi prime de concediu sau bilete de odihnă.

Măsura legislativă adoptată, va aduce atât salariaților, angajatorilor cât și turismului românesc o serie de beneficii, cu caracter reparator, care vor contribui la dezvoltarea turismului, crearea de noi locuri de muncă precum și la restrangerea activităților de evaziune fiscal din acest domeniu.

          Al doilea proiect adoptat în Plenul Camerei Deputaților se referă la propunerea legislativă privind declararea zilei de 11 octombrie ca fiind  “Ziua Scolii Ardelene”,  dată la care, în anul 1754 Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor.

        Școala Ardeleană va fi o sărbătoare publică dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută chiar sub acest nume. De-a lungul istoriei, membrii acestei mișcări ideologice au adus un aport important al  modului de gândire occidental asupra originii noastre latine, precum și al ideologiilor filosofice, politice și culturale din Euopa Vestică. Elitele româneşti ardelene au contribuit la fundamentarea unei construcţii identitare a naţiunii române moderne şi merită, cu prisosinţă, să-i cinstim!

  Florin Cristian TATARU – deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.