Ziua de 6 august are trei semnificații distincte. Vezi care sunt acestea și cum au serbat borșenii Schimbarea la Față a Domnului!

borsaZiua de 6 august are trei semnificații distincte. Vezi care sunt acestea și cum au serbat borșenii Schimbarea la Față a Domnului!

 Astăzi, 6 august 2015, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor, munte considerat sfânt, una dintre cele mai mari sărbatori religioase. Conform informațiilor oferite de primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, ziua de 6 august are trei semnificații distincte, din care doar una este religioasă. Borșenii au primit cum se cuvine această sfântă zi, bisericile din Borșa, Baia Borșa și împrejurimi devenind neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor veniți să se roage și să omagieze această sărbătoare.

”Ziua se referă la momentul în care trei dintre cei mai apropiați apostoli ai Mântuitorului, aflați împreună cu acesta pe muntele Tabor, s-au convins că Iisus nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci însuși fiul lui Dumnezeu. Acolo, pe Muntele Tabor, în timp ce se rugau, fața lui Iisus a strălucit dintr-o dată ca soarele, iar vestmintele i s-au făcut albe precum lumina și un glas din cer le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei să nu dezvăluie nimănui nimic din cele văzute și auzite, până după invierea Sa din morți.

borsa1Trecând peste semnificația religioasă a acestei sarbatori, în popor, ziua de 6 august a fost asimilată ca zi ce marchează despărțirea de vară, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregătește să vină, toamna.

De asemenea, tot astăzi, 6 august, minerii din toate bazinele carbonifere ale țării comemorează minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Această grevă a fost prima mare acțiune colectivă de protest a muncitorilor, din timpul crizei economice (1929-1933).De atunci, ziua de 6 august a devenit oficial ”Ziua Minerului”, având semnificația comemorării victimelor care s-au jertfit în luptele pentru obținerea unor condiții de muncă și de viață mai bune. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit”, a explicat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Amalia Babici Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.