Ziua Internațională a Muzicii – „Muzica este graiul sufletului”

Marele compozitor german Ludwig van Beethoven spunea: „Muzica este graiul sufletului. Ea stârnește în noi nu instincte, ci gândurile cele mai profunde”.

Ziua Internațională a Muzicii (International Music Day) celebrată în fiecare an la 1 octombrie evidențiază rolul important pe care îl are muzica în viața de zi cu zi a oamenilor de pe întreaga planetă.

Filosoful și scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzică: „Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenței. În el rămâne numai ritmul pur al existenței, curentul imanent și organic al vieții. Aud viața. De aici încep toate revelațiile”.

Evenimentele organizate pentru a cinsti această artă sunt numeroase de concerte. Compozitori, interpreți și muzicologi de renume sunt invitați pentru a vorbi despre importanța muzicii și locul ei în viața modernă. Sunt organizate întâlniri cu artiști, competiții și teste muzicale, expoziții de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi și afișe pe teme muzicale, concerte, programe de radio și televiziune.

Ziua Internatională a Muzicii promovează arta muzicală și idealurile de pace și prietenie între popoare și culturi, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice.

Prima zi internațională a muzicii a fost organizată de către Consiliului muzical internațional al UNESCO la 1 octombrie pe 1975, potrivit rezoluției adoptate de către a 15-a Adunare Generală din Lausanne, în 1973. Intenția a fost și este de a încuraja promovarea artelor la toate nivelurile societății, aplicarea idealurilor UNESCO, promovarea activităților Consiliului Internațional al muzicii aferent UNESCO, a organizațiilor internaționale membre și comitetelor naționale.

Propunerea a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin, pe atunci președinte al Consiliului Muzical Internațional al UNESCO (fondat în 1949), și care a declarat că Ziua Muzicii ”va constitui o mare realizare printre activitățile noastre și va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaștere mai bună a artei noastre, un model de consolidare a legăturilor de pace și de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.