Ziua mondială a educatorilor

Ziua mondială a educatorilor (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) se aniversează, în fiecare an, la 5 octombrie, în peste 200 de state.

Foto: (c) unesco.org

În 2014, ziua dedicată profesorilor are ca temă: „Investește în viitor — investește în profesori!”, recunoscându-se astfel faptul că aceștia reprezintă o investiție pentru viitorul unei țări. Pentru că nu se poate ști cu ce se va confrunta copilul de azi ca adult în viitor, pentru că nu există predicții de acest fel, profesorii de azi și de mâine au nevoie de abilități, cunoștințe și sprijin pentru a-i învăța pe copii.

În acest an, se aniversează 20 de ani de la lansarea Zilei mondiale a a educatorilor, care marchează adoptarea „Recomandării UNESCO/ILO privind statutul profesorilor” în 1966, recomandare care certifică importanța unui sistem educațional de calitate și punctează responsabilitățile pe care trebuie să și le asume un cadru didactic.

În multe țări, calitatea educației este subminată de un deficit de cadre didactice. 1,4 milioane de profesori lipsesc din sălile de clasă — și aceștia sunt necesari pentru a asigura educația primară la nivel global până în 2015, potrivit Institutului de Statistică al UNESCO.

La această lipsă de cadre didactice în sectorul educației se adaugă și calitatea necorespunzătoare: de prea multe ori, cadrele didactice lucrează fără resurse sau pregătire corespunzătoare în condițiile în care la nivel mondial, 250 de milioane de copii nu pot dobândi cunoștințele de bază, de citire și scriere.

Ziua mondială a educatorilor adună anual sute de mii de elevi, părinți și activiști din întreaga lume pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/ILO privind statutul profesorilor”. De asemenea, 5 octombrie amintește și de adoptarea ”Recomandării privind învățământul superior”, în 1997.

”Education International”, federație globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federația a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de aceștia în procesul educațional, la nivel mondial.

”Education International” insistă asupra faptului că profesorii trebuie să urmeze cursuri suplimentare de pregătire. Cursurile de pregătire a cadrelor didactice trebuie să fie integrate în politica educațională națională și trebuie să reflecte diferențele culturale. Tocmai din acest motiv organizația promovează cooperarea între instituțiile de învățământ, guvern și organizațiile cadrelor didactice.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.