„Ziua Universală a Iei” – un eveniment de excepție care a adus sărbătoarea portului popular în Sighetu Marmației

sighet1Participanţii la „Ziua Universală a Iei” aniversată miercuri, 24 iunie 2015, la Sala Radio Sighet, s-au bucurat de o adevărată sărbătoare a portului popular. Evenimentul care a început la ora 17.00 a fost organizat de un grup de tineri care au urmat iniţiativa propusă de comunitatea online „La Blouse Roumane”. Ziua Universală a Iei a fost marcată, simultan, în sute de oraşe din aproape 50 de ţări ale lumii.

Programul acestei acțiuni a fost gândit în cele mai mici detalii și de echipa PLR (TLR) Sighet, sub atenta coordonare a liderului PLR Sighetu Marmației, Adriana Curmei. Conform declarațiilor oferite de copreședintele ALDE din Sighetu Marmației, s-a încercat depolitizarea totală a evenimentului, pentru a nu intoxica publicul cu nicio acțiune politică. Astfel, participanții au avut parte de un adevărat moment tradițional, unde cuvintele de ordine au fost ia și cămașa tradițională, respectiv portul popular.

ia de maramu2Atmosfera satului românesc a fost recreată la Sala Radio Sighet

Cei care miercuri, 26 iunie, și-au rupt câteva ore din timpul lor, au îmbrăcat portul popular sau ia și s-au prezentat la Sala Radio Sighet au avut parte de momente de neuitat. Astfel, participanții au avut ocazia să asculte ”Povestea Iei și a Cămășii Tradiționale” (istorie, evoluție, motive), au avut parte de momente artistice, dar și de alte surprize. ”Am avut invitați din domeniul etnografiei, care au vorbit despre ia din trecut și ia din prezent, au existat reprezentații folclorice, s-au prezentat porturi populare din Sighet, Vișeu, Borșa, Lăpuș și chiar din Cluj. Au fost foarte mulți copii care au cântat și au încântat publicul prezent la acest eveniment, am avut parte de adevărate reprezentații ale unor ansambluri folclorice cunoscute”, a declarat Adriana Curmei, liderul PLR Sighetu Marmației, care s-a declarat foarte încântată de reușita evenimentului. ”Am reușit să recreăm atmosfera satului românesc într-un cadru expozițional, unde majoritatea invitaților noștri au venit îmbrăcați în port tradițional și cămăși populare.

Am văzut cămăși românești, rutene și ungurești, dar chiar și un costum bucovinean din zona Iacobeni, care este o autentică piesă de muzeu. În cadrul programului a fost proiectat și un film despre ziua iei, s-au cântat cântece populare maramureşene, a fost veselie și bună dispoziție. După tradiţie, sărbătoarea a fost cinstită cu horincă şi un mic festin culinar, așa cum face orice moroșan mândru, acasă la el”, a declarat copreședintele ALDE Sighetu Marmației, Adriana Curmei. Mai mult, mesajul de încheiere a liderului PLR Sighet către participanți a fost unul plin de sensibilitate și bun-gust. ”

ia de maramu1Cuvintele ar fi poate prea puține pentru a vă transmite recunoștința și mulțumirile noastre pentru că azi, de Sânziene, v-ați răpit din timpul Dvs.prețios și ați ales să fim împreună, să ne bucurăm de „CĂMEȘA NOASTRĂ MOROȘENEASCĂ” și nu numai. Vă  mulțumim și vă prețuim pe fiecare în parte și promitem că, începând de anul viitor, va fi o sarbatoare în adevăratul sens al cuvântului, care va avea loc tot în 24 IUNIE”, reiese din mesajul Adrianei Curmei.

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.