09 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet – Sfaturi

hackerÎn acest an, a XIII-a ediţie a evenimentului Ziua Siguranţei pe Internet este marcată azi, 09 februarie.

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea acestora privind pericolele navigării nesupravegheate pe internet.

Internetul a devenit o parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor, fiind un mediu educativ şi informativ. Numărul inepuizabil de pagini de informaţii disponibile, o incredibilă bază de date pe diverse domenii şi comunicarea rapidă la distanţă  –  sunt doar câteva din avantajele internetului.

Din păcate, însă, utilizarea internetului prezintă şi anumite pericole, potenţiale riscuri care trebuie conştientizate astfel încât cei care accesează internetul să se ferească de ele. Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul sub toate formele sale – agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator.

SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

 • Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dumneavoastră sau familie (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dumneavoastră sau al rudelor etc.).
 • Aveți grijă cum postați fotografii cu dumneavoastră sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dvs. Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere şi servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.
 • Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi trucate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.
 • Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoţite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.
 • Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola v-a fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastră.
 • Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare şi în niciun caz numele întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastră cu ușurință.
 • Parola e bine să aibă cel puţin 12 caractere, să conţină litere, cifre şi semne de punctuaţie şi să fie cât mai greu de ghicit, chiar şi pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naştere sau alte cuvinte pe care cei din jur ştiu că le preferați şi pe care le-ar putea ghici.
 • Pentru protecţia computerului, scanați ataşamentele de e-mail înainte de a le deschide.
 • Nu descărcați și nu instalați programe pirat sau pe care nu le cunoașteți; ele pot distruge date din calculatorul dvs.
 • Navigarea pe Internet este sigură când vă personalizați browser-ele să nu rețină parole, date de identificare și să nu dea accept la comunicarea oricăror date motivate ca fiind „în interes statistic” etc.
 • Puteți oricând să vă opriți din navigarea pe internet sau să refuzați continuarea unei discuții pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.
 • Dacă primiți e-mail-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoașteți sau care vi se par suspecte, nu le deschideți, ștergeți-le imediat. Ele pot avea viruși sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastră. Cereți ajutorul unei persoane specializate când observați că nu mai funcționează normal computerul.
 • Atunci când utilizați camerele web, pentru siguranţa dvs., nu comunicați decât cu persoane de încredere. Informaţiile pe care le pot afla necunoscuţii sunt la fel de importante ca şi cum v-ar deschide uşa casei în realitate. Ei văd ce lucruri de valoare

sunt în casă, vor cunoaşte programul familiei şi multe alte date care v-ar putea pune în pericol, dacă ar dori să vă viziteze sau să vă şantajeze.

 • Dacă vreți să vă întâlniți față în față cu o persoană cunoscută pe Internet, anunțați pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixați întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergeți eventual cu cineva de încredere, care vă poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosiți telefonul personal când sunați pe cineva întâlnit pe Internet.
 • În cazul în care cineva vă transmite fotografii sau propuneri indecente, puteți raporta acest lucru la Internet Hotline – www.safernet.ro
 • Menţineți permanent protecţia computerului şi folosiți întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcați de pe internet, trebuie să se urmeze regula

– salvare fişier, scanare conţinut şi apoi deschidere fișier. Şi pentru a vă feri de probleme: Nu puneți la dispoziţia altor persoane filme, muzică, jocuri sau programe de software într-o reţea de file-sharing sau pe un site, fără permisiunea celor care deţin drepturile asupra conţinutului, fiindcă vă puteți găsi într-o situație de încălcare a legii care poate fi pedepsită.

 • Deconectați-vă computerul de la Internet atunci când nu navigați.

Foto: Arhiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.