10 semne care arată că ai putea avea cancer. Nu le ignora!

cancer1În vreme ce multe tipuri de cancer nu au simptome şi pot fi depistate doar la medic, prin controale specifice, există şi forme ale bolii însoţite de “semne”. Iată care sunt 10 dintre ele.

O tuse persistentă, o rană care nu se vindecă, pierderea bruscă în greutate sau schimbări ale urinei sunt doar câteva dintre semnele pe care le poate emite organismul, atunci când s-a îmbolnăvit de cancer.

Deşi mulţi aleg să ignore aceste semnale, fiind convinşi nu pot anunţa o boală atât de grave, specialiştii vă sfătuiesc să mergeţi de urgenţă la medic, atunci când le observaţi. De multe ori, depistarea la timp a cancerlui poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

De exemplu, pierderea în greutatea poate anunţa un cancer de ficat, iar durerile inexplicabile şi persistente pot fi cauza unui cancer de pancreas, scrie Daily Mail.

Iată care sunt cele 10 simptome care pot anunţa această boală:

1. O tuse persistentă – poate fi semnul cancerului de plâmâni. Această formă de boală nu are simtome decât în fazele în care nu mai poate vindecată, aşa că dacă aveţi o tuse persistentă sau “o tuse de fumător” mergeţi imediat la medic. Boala se poate afla în faze incipiente, aşa că poate fi tratată.

Alte semne ale acestei boli sunt: dureri în piept, atunci când tuşiţi, respitaţie greoaie sau tuse cu sânge.

2. O aluniţă care îşi schimbă forma

Melanomul, forma de cancer de piele cu rata cea mai mare de deces, poate apărea oriunde pe corp. Zonele frecvente sunt spatele, picioarele, faţa sau interiorul unghiilor

Semnul cel mai “evident” care poate anunţa acest tip de boală este apariţia unei aluniţe sau schimbarea formei uneia deja existente.  Dacă aluniţa se face mai mare, îşi schimbă forma, culoarea, sângerează, face crustă, devine durerosă sau dacă este însoţită de mâncărimi, mergeţi la medic.

3. Schimbarea tranzitului intestinal

Dacă scaunul arată neobişnuit, este însoţit de sânge, dacă simţiţi nevoia mai frecventă să mergeţi la toaletă sau dacă, dimpotrivă, mergeţi mai rar decât de obicei, mergeţi imediat la doctor. Aceste semne, la care se adaugă durerile abdominale, pot anunţa cancerul de intestin (colon).

Desigur, simptomele de mai sus pot fi inofensive, dar pot, de asemenea, să vă salveze viaţa.

4. O rană care nu se vindecă

O rană sau o ulceraţie bucală care nu se vindecă sunt semnele cele mai comune ale cancerului bucal. În mod normal, organismul are capacitate naturală de vindecare în cel mult câteva săptămâni, iar dacă nu se întâmplă asta, e cazul să consultaţi un specialist. De cele mai multe ori, rănile care nu anunţă cancerul nu dor.

5. Dificultatea de înghiţire

Dacă înghiţiţi cu greutate, iar problema nu dispare în cel mult câteva săptămâni, ar putea fi semnul unui cancer de esofag.

6. Pierdere inexplicabilă în greutate

Acest simptom poate fi cauza mai multor tipuri de cancer. Dacă aveţi aceleaşi obiceiuri culinare, dar aţi slăbit, inexplicabil, până la 5 kilograme, mergeţi la medic pentru un set de analize. Formele de cancer însoţite de acest semn sunt: cancerul de pancreas, de stmac, de esofag sau de plâmâni.

7. Schimbarea obiceiului de a urina

Nevoia urgentă de a urina sau durerile la urinare pot anunţa cancerul de prostată. Un alt semn al acestei boli este sângerarea în urină.

Desigur, aceste simpome pot fi cauzele unor simple infecţii, dar dacă devin din ce în ce mai frecvente, mergeţi la medic.

8. Apariţia unui nodul

Multe tipuri de cancer pot fi “văzute” pe piele, iar apariţia unor noduli la sâni, testicule sau pe tesuturile moi ale corpului sunt semne că aveţi nevoie de un control medical.

Un nodul sau îngroşarea tesutului în anumite zone sunt semne precoce ale bolii.

9. Dureri persistente sau inexplicabile

Durerea poate apărea în formele incipiente ale unor forme numeroase de cancer, în special la cei de oase sau de testicule.

De exemplu, o durere mare de cap, care nu trece cu tratament, poate anunţa o tumoră cerebrală, în timp ce una de spate este semnul cancerului de colon, de rect sau de ovare. În cele mai multe cazuri, durerea apare după ce cancerul s-a răspândit în organism

10. Sângerări inexplicabile

Primele faze ale cancerului pot fi însoţite de sângerări inexplicabile. Tusea cu sânge, sângele în scaun, sângerările vaginale anormale, sângele în urină sau sângerarea mamelonului sunt semne că trebuie să mergeţi de urgenţă la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.