100 de ani de la  înfiinţarea Jandarmeriei Ardelene

Luni, 1 iulie a.c, începând cu ora 11:00, pe Bulevardul Unirii din Baia Mare, în dreptul Catedralei Episcopale, jandarmii maramureşeni aniversează 100 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Ardelene.

Ţinând cont de rolul pe care l-a avut Jandarmeria la înfăptuirea marelui ideal naţional, în semn de înaltă preţuire pentru înaintaşi, Jandarmeria Maramureş sărbătoreşte înfiinţarea primelor unităţi de Jandarmerie în Ardeal.            

Cu această ocazie, se va desfăşura ceremonialul militar marcat de prezentarea istoricului momentului, de aducerea şi expunerea replicii sabiei Voievodului Ştefan Cel Mare şi Sfânt în municipiul Baia Mare. În cadrul ceremonialului militar vor participa şi un pluton format din elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi ,,Petru Rareş” Fălticeni,  două plutoane din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ,, Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca  şi un pluton din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti cu cai de serviciu folosiţi în misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice.

Jandarmeria Ardeleană a luat efectiv naştere la data de 15 februarie 1919 însă un moment deosebit de important l-a constituit înfiinţarea, prin Înaltul Decret nr 1694/2019 a Brigăzii IV Jandarmi astfel că, începând cu 1 iulie 1919 a avut loc organizarea propriu – zisă a unităţilor de Jandarmerie după sistemul celor din vechiul regat.                

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.