130 de ani fără Eminescu: Dezvelirea bustului marelui poet la Topcina (Maramureșul de Nord, Ucraina)

130 de ani fără Eminescu

Dezvelirea bustului marelui poet la Topcina (Maramureșul de Nord, Ucraina)

Sâmbătă, la școala gimnazială cu clasele I-IX din satul Topcina (Ucraina) s-a dezvelit bustul poetului Mihai Eminsescu, la împlinirea a 130 de ani de la moartea sa. Inițiativa a aparțiunut președintelui „Asociația Culturală Boema OJT”, Mihai Cosma. La eveniment au participat consulul României la Solotvino, Gabriel Nicola, prof.dr. Natalia Lazăr, Centrul Universiatar Nord Baia Mare, Ileana Nemeș, dir. Centrul Cultural Sighet, Dorel Iuncenco, dir. tehnic Teatrul Nord Satu Mare.

Din partea Parlamentului României a fost invitat să participe la eveniment deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș. Deputatul maramureșean a militat de-a lungul anilor, prin divese interpelări și luări de poziție în Camera Deputaților, pentru sprijinirea comunităților românești din dreapta Tisei.

De altfel, în discursul ținut în fața reprezentanților comunităților românești din zonă, a cadrelor didactice, locuitorilor și elevilor din Topcina, deputatul Duruș a vorbit despre legăturile de sânge și aparteneța comuna la aceleași valori spirituale, de limbă și tradiție. „Tisa nu poate să ne despartă. Suntem cu toții români. Sunt onorat de invitația primită, dar mai ales, să constat eforturile care se fac, de către niște oameni deosebiți, pentru a păstra spiritul românesc în aceste locuri. Statul român este dator să susțină conservarea culturii și tradițiilor în această zonă. Spiritul eminescian este într-o formă latentă în ;ecare dintre noi, așteptând doar momentul în care să erupă în diverse forme concrete. Azi vedem expresia sa în această lucrare artistică deosebită pe care am dezvelit-o azi în curtea școlii. O vedem în recitalul de poezie și muzică pregătit de elevii școli. Însăși prezența noastră aici este rezultatul unei necesități clocotitoare de a răspunde nevoii de Eminescu”. Este al treilea bust al marelui poet pe care „Fundația Culturală Boema OJT” îl donează unor unități de învățământ cu predare în limba română din Ucraina.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.