14 noiembrie: Este lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, are loc lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului (al Crăciunului), însă, dacă această zi cade într-o zi de miercuri sau de vineri, atunci postul începe pe 14 noiembrie, arată Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Astfel, anul acesta, Postul Crăciunului începe cu ziua de vineri, 15 noiembrie, și ține până în data de 24 decembrie, inclusiv, adică până în Ajunul Crăciunului. Acest post amintește de postul îndelungat al Drepților Vechiului Testament, în așteptarea venirii lui Mesia, mai arată Episcopia Ortodoxă.

Trebuie știut faptul că, la început, nu toți creștinii posteau la fel și același număr de zile, de aceea a fost necesară o uniformizare. Durata Postului Nașterii Domnului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul local de la Constantinopol. Dar haideți să înțelegem ce înseamnă „lăsatul secului”. Iar pentru a înțelege, să vedem ce spune Episcopia Ortodoxă.

„Deși cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime. După unii liturgiști, se afirmă faptul că acest termen provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică lumea cu obiceiurile sale, timpul secular, lumesc. Una dintre cele mai cunoscute tradiții referitoare la această zi a lăsatului de sec și care se păstrează încă în unele localități din țară este „spolocania” – „a spăla, a curăța” – denumire dată primei zile dintr-un post mare de peste an (Postul Mare sau cel al Nașterii Domnului). În această zi, vasele în care s-a gătit și s-a mâncat de dulce se curățau și se urcau în podul casei, după care se coborau vesela și tacâmurile speciale pentru perioada de post. Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la untdelemn și vin și la pește”, mai arată acum Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.