O armată într-o armată. Depozitara nemulţumiţilor şi neadaptaţilor lumii. Veneraţi şi condamnaţi. Aventurieri şi romantici. Criminali ori inocenţi.
Codul lor este: disciplină, solidaritate, respect. Luptând împreună până la moarte! Astăzi, 8000 de soldaţi din peste 130 de ţări servesc în Legiunea Străină. În aer, pe apă, în munţi sau înotând prin noroi până la gât. În mlaştinile junglei ori prin foc, cu moartea suflându-le permanent în ceafă.
O moarte care poate să vină de la inamicul ce ar putea să-i schingiuiască sau de la pericolele inerente, aflate la tot pasul. Oameni care ucid în două secunde. Care râd şi plâng în pauza dintre două “reprize” de sânge. Sunt dulci şi suavi totodată. Un om care a ucis cu sânge rece cu o clipă în urmă se apleacă şi ridică un câine în braţe, strângându-l drăgăstos la piept.
E o imagine obişnuită. Extreme ale sentimentelor, bărbăţie şi drăgălăşenie inocentă! I-am văzut, îi puteţi vedea şi dv în fotografii sau chiar în realitate. Le-am privit de aproape figurile simpatice. Veterani cu bărbi maiestuase. Cu nelipsita dungă albă deasupra frunţii. Chipiul inconfundabil.
Tineri ce-şi strâng automatul şi pozează nejenaţi între două încordări ale muşchilor proaspăt lucraţi. Trec pe lângă noi în drumurile lor prin ţară, în permisii. Sunt legionarii români. Soldaţii universali.
Asasini plătiţi să ucidă, la comandă, pentru o cauză străină. Cum ajung ei să fie primiţi în Legiunea Străină? Iată ce ar trebui să fiţi în stare să faceţi ca să ajungeţi acolo: un marş de 40 km, având în spate echipamentul militar şi arma aferentă, a căror greutate combinată variază între 25 şi 30 de kg.
Dar atenţie! Mai e un amănunt foarte important. Totul se face în condiţiile în care persoana respectivă nu a dormit în noaptea precedentă şi nici nu a mâncat nimic în ultimele zile. Este proba de foc a Legiunii Străine.
Gata să ucidă, pe nemâncate şi nedormite. Unul din zece rămâne viu
Concurenţa e acerbă, doar unul din 12 oameni este acceptat. Este singura instituţie din lume care îi dă omului o a doua şansă, indiferent de ce s-a întâmplat până atunci. Recrutul îşi lasă în urmă întreaga viaţă, îşi părăseşte familia şi prietenii, intrând într-o nouă comunitate. Vine în Legiune şi o ia de la început, renaşte, fără a fi întrebat prea multe despre ce a făcut. Chiar semnează un contract sub un nou nume. Acceptă să-şi dea viaţa pentru noua familie.
Pe lângă statutul de membru al organizaţiei militare, i-a fost dăruită şi o carte de vizită pe care scrie: “oriunde te afli în lume, dacă ai necazuri, sună la numărul ăsta şi-ţi vom veni în ajutor!”.
Salariu net de 5000 de euro pe lună.