3 trucuri pentru amenajarea unui balcon sau a unei terase de mici dimensiuni

Atunci când iei în calcul decorarea unui spațiu restrâns, semideschis, cum este balconul sau terasa, este important sa găsești un echilibru între partea estetică și cea funcțională. Cu atât mai mult dacă dorești să-l amenajezi pentru activități sociale sau de relaxare. Maximizarea spațiilor fără a face trecerea către minimalism, poate fi însă un lucru simplu și plăcut, dacă îți folosești ingeniozitatea. 

Din punct de vedere estetic, pentru un efect cât mai bun, este important ca în partea de design să ții cont de faptul că spațiul va fi vizualizat, atât din locul din care este accesat, cât și cel din care este utilizat. Tranziția de la interior la exterior trebuie realizată astfel într-un mod cât mai fluid, cât mai organic. Prin includerea elementelor naturale, dar și a elementelor care dau texturi, precum pernele sau țesăturile, prin combinarea inteligentă a lor, de la lemn la metal, piatră sau mătase, poți da o notă unică spațiului și realiza tranziția de la interior la exterior într-un mod spectaculos.

Iată câteva soluții pentru a obține un impact vizual maxim, fără a aglomera un spațiu mai mic :

  1. Folosește plante verticale cu volum redus, plante mici, sau chiar un bonsai

Florile dau culoare și caracter unui spațiu. Plantele pot fi utilizate și pentru a conferi intimitate, față de exteriorul balconului sau terasei tale. O soluție excelentă pentru spațiile mici poate fi inclusiv conceperea unei grădini verticale sau îmbrăcarea unui perete cu plante. Un alt truc folosit de unii designerii este includerea în aceste spații a plantelor mici și chiar a unui bonsai, care poate fi un punct focal excelent, fără a ocupa însă prea mult loc. Un bonsai poate, de asemenea, reprezenta un subiect de conversație atunci când spațiul este utilizat pentru socializare. Tot un truc, vizual, poate fi pictarea ghivecelor folosite în culori îndrăznețe, care sa atragă privirile, având astfel atât un rol decorativ cât și unul practic.

  1. Alege un mobilier de terasă, cu profil modern, aerisit 

Trucul este alegerea unor profile moderne, aerisite și a unor culori deschise, care sa nu domine spațiul. Fie că este vorba de lemn, metal sau alte materiale, scaune pentru terasă dar și alt tip de mobilier, ele te pot inspira și chiar pot da tonul pentru întreaga amenajare a spațiului. Dacă balconul este foarte mic, un truc poate fi utilizarea unei băncuțe ce poate crea impresia de spațiu mult mai mare, cu avantajul unui loc bun de depozitare, sub bancheta aceasta. Dacă nu este suficient spațiu pentru o măsuță clasică, în cazul balcoanelor se pot lua în calcul mesele rabatabile.

  1. Perne, pături și țesături

Utilizează pernele decorative, dar și păturile, pentru crearea unei atmosfere calde și care să invite la relaxare. Acestea pot aduce o pată de culoare și de veselie chiar și spațiilor cele mai mici și pot fi soluții excelente pentru un plus de confort. Pânzele de umbrire pot fi de asemenea utilizate, atât pentru accentuarea elementelor de design, cât și pentru utilitatea lor practică, resimțită din plin în zilele călduroase.

Desigur, pe lângă cele enumerate mai sus, alte elemente de mobilier deschise, cu rafturi și nișe pot de asemenea să aducă un plus, beneficiind astfel de locuri de depozitare fără a aglomera un spațiu restrâns. Oricare ar fi alegerea, în mod ideal, fă un plan înainte de a începe amenajările, desenează pe hârtie și nu pune limite imaginației!

În concluzie, folosind puțină ingeniozitate, poți transforma un balcon oricât de mic sau o terasă într-un spațiu spectaculos, apreciat de toata familia dar și de oaspeți.  Sursa foto: Unsplash.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.