5 mituri false despre condusul economic

mituri_consumDe cele mai multe ori, folclorul este luat în seamă mai mult decât sfaturile specialiştilor, dar efectele sunt negative. În continuare demontăm cele mai cunoscute 5 mituri despre condusul economic. Vă interesează?

„Umflă cauciurile peste valoarea presiunii recomandate şi maşina va consuma mai puţin”

Adevărat, dar extrem de puţin, iar efectul acestei soluţii este compromiterea, mai mult sau mai puţin, a siguranţei în trafic, aşa încât este recomandabil să nu umflaţi cauciucurile peste presiunea recomandată de constructor.

Este adevărat că, dacă presiunea în pneu este mai redusă decât valoarea nominală, consumul va creşte (în general, pierderea cu un bar a presiunii din cauciuc duce la creşterea consumului cu circa 5%). Dar asta nu înseamnă că o presiune mai mare decât valoarea nominală va duce la scăderea drastică a consumului.

În urma mai multor teste specializate, s-a ajuns la concluzia că dacă se creşte presiunea în pneu cu 1 bar peste valoarea nominală, scăderea consumului de combustibil este de circa 0,5%.

Nu este recomandabila umflarea pneului peste presiunea nominala

Adică, dacă în mod normal consumul este de 5 litri/100 km, umflând cauciucurile cu 1 bar peste valoarea nominală veţi obţine un consum de 4,975 litri/100 km. Deci o economie insignifiantă de vreo 15 bani la fiecare sută de kilometri, ori 0,15 bani pe kilometru…

Care este, însă, reversul medaliei în cazul umflării cauciucului peste limita admisă? În primul rând, cauciucul devine mai rigid, deci disconfortul la rulare va creşte – lucru pe care nimeni nu-l vrea, mai ales pe drumurile noastre.

Apoi, pata de contact (suprafaţa de contact dintre pneu şi carosabil) se reduce, având efecte negative, uneori chiar periculoase, asupra aderenţei, deci controlul maşiii la viteză mare şi, mai ales, la frânările bruşte se înrăutăţeşte.  De reţinut şi că supra-umflarea creşte şansele producerii unei explozii de cauciuc, iar consecinţele pot fi dezastruoase.

În concluzie, nu merită să umflaţi pneurile peste valoarea nominală, deoarece obţineţi o economie insignifiantă, dar siguranţa la rulare este compromisă.

”Foloseşte azot în loc de aer normal, maşina va consuma mai puţin şi va merge mai bine”

Dacă îi întrebaţi pe inginerii din Formula 1 sau din domeniul aeronautic, vă vor spune că azotul este mult mai bun decât aerul atmosferic, acesta din urmă conţinând mai multe tipuri de gaze, deci este impur. Azotul reacţionează mai puţin la schimbările de temperatură sau la şocuri, fiind mai uşor pentru ingineri să dezvolte pneuri adaptate.

Azotul in pneurile masinilor normale nu aduce beneficii la nivelul consumului

Însă în cazul pneurilor maşinilor normale, nu are nici un avantaj major – în afara avantajului din buzunarul celui de la vulcanizare, care îţi ia mai mulţi bani decât dacă umfli cauciucul cu aer normal. Şi asta deoarece pneurile maşinilor obişnuite trec prin variaţii mult mai mici de temperatură şi presiune, condiţii în care aerul atmosferic se comportă aproape la fel cu azotul.

În urma mai multor studii, dar şi pe baza observaţiilor utilizatorilor normali, s-a constatat căumflarea cauciucurilor cu azot în loc de aer atmosferic nu aduce scăderi ale consumului de combustibil, sau, în cel mai bun caz, economia de combustibil este insignifiantă şi nu justifică preţul mai mare pentru folosirea azotului.

Indiferent că folosiţi aer atmosferic sau azot, principala regulă care trebuie aplicată este capneul să fie umflat la presiunea nominală. În rest, economia de combustibil ţine de tipul de pneu şi stilul de condus.

”Alimentează dimineaţa, când e mai rece, deoarece pui mai mult combustibil pentru aceiaşi bani!”

E un mit din categoria ”am învăţat ceva la fizică, dar nu mai ştiu bine ce…”. În teorie, fluidele (deci şi benzina şi motorina) sunt mai dense la temperatură mai scăzută, de unde şi ideea că, dacă alimentezi când e mai rece, un litru de combustibil va conţine mai mult lichid decât când e cald.

Combustibilul este tinut in rezervoare subterane, cu temperatura constanta

Însă demontarea acestui mit este foarte simplă, aplicând pur şi simplu logica: combustibilii sunt ţinuţi în rezervoare îngropate sub pământ, unde temperatura este aproape constantă, indiferent că e noapte sau zi.

Aşa încât singurul lucru care rămâne, într-adevăr, de reţinut este că, în condiţii de căldură intensă, când faci plinul la maşină este posibil să pierzi câteva fracţiuni din combustibil din cauza vaporizării lichidului, în timpul cât rezervorul este deschis. Dar, din nou, vorbim de o cantitate insignifiantă, sub 0,1% din ceea ce plăteşti.

Mai bine ai grijă ca alimentarea maşinii să se producă în siguranţă – pericolul de incendiu nu este un mit, deoarece benzina şi motorina sunt volatile, iar vaporii în contact cu o ţigară aprinsă de oamenii neglijenţi sau pur şi simplu proşti poate duce la o adevărată tragedie.

Citeşte mai departe pe revista Promotor

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.