5 motive pentru care e posibil să nu ai rezultate în terapie

Există unele cazuri în care anumite persoane se confruntă cu o lipsă a rezultatelor în urma unui proces de terapie. Iar, de cele mai multe ori, la baza acestei probleme stă o listă clară de cauze, destul de des întâlnite în astfel de situații.

Iată principalele 10 motive pentru care e posibil să nu ai rezultate în procesele de terapie!

  1. Omiți să spui unele lucruri, crezând că nu sunt importante pentru procesul de terapie

Atunci când intri într-un proces de terapie, uneori vei avea parte de discuții mai mult sau mai puțin confortabile. Terapeutul îți va pune unele întrebări despre viața ta, iar unele detalii pot fi destul de intime. Poți trece cu vederea anumite lucruri atunci când discuți cu terapeutul, iar el va interpreta lucrurile strict în baza informațiilor pe care le are.

O problemă pe care clientul o consideră irelevantă pentru terapie poate fi, de fapt, foarte relevantă și importantă atunci când este dezvăluită în sfârșit. Acest lucru se poate datora lipsei de înțelegere a clientului, dar poate fi și o parte a problemei în sine: negare, convingeri ale clientului sau o distorsiune cognitivă, în care mintea noastră ne-a convins că un anumit gând este adevărat atunci când nu este.

Toate acestea pot sta în calea ta și a rezultatelor tale din procesul de terapie. De aceea, atunci când îți asumi un proces terapeutic, trebuie să fii sincer 100%, din toate punctele de vedere.

2. Terapeutul te judecă sau își proiectează propriile emoții și sentimente asupra ta

Un profesionist desăvârșit nu va face niciodată această greșeală. Totuși, se mai întâmplă în anumite ipostaze ca psihologul sau terapeutul care lucrează cu tine să își lase viața personală sau experiențele proprii să intervină în proces.

Adevărul este că judecata se întâmplă și, uneori, terapeuții nu își gestionează întotdeauna atitudinile sau convingerile de judecată într-o manieră pozitivă, terapeutică. Unii terapeuți judecă clienții pentru ceea ce le spun în terapie sau le resping preocupările sau răspunsurile emoționale și acesta este motivul pentru care mulți oameni se abțin în a dezvălui totul.

Unii terapeuți nu știu să asculte, când de fapt aceasta este responsabilitatea lor principală. Un astfel de comportament de terapeut poate duce o persoană să se simtă mult mai rău decât mai bine, în urma terapiei.

De aceea, când alegi persoana alături de care vrei să lucrezi, trebuie să vezi mai întâi dacă e potrivită, dacă te simți confortabil să lucrezi cu ea și să vezi în câteva ședințe dacă rezultatele încep să apară. De abia apoi să ajungi la o relație de colaborare pe termen lung.

3. Nu se creează relația de încredere între tine și terapeut

Terapia este o relație profesională, bazată pe încredere și pe suport. Dacă tu nu ai încredere în terapeutul tău, nu poți să ai rezultate în urma proceselor de terapie.

Procesul de terapie creează o relație complexă și una care necesită timp, efort și energia ambelor părți, pentru a construi un rezultat frumos. Fără o relație puternică și încredere solidă de ambele părți, oamenii se simt adesea în defensivă și în gardă. Și nu te vei deschide față de terapeutul tău.

Desigur, încrederea trebuie câștigată, iar acesta este un proces care necesită timp și răbdare. Dar dacă o persoană nu are încredere în terapeutul său, nu va fi dispusă să împărtășească totul cu ea, prin urmare nu va putea fi ajutată.

4. Privim terapia ca pe ceva pe termen scurt

Lucrurile bune necesită timp. E la fel și în cadrul terapiei. Ai nevoie de timp pentru a observa rezultate solide. Dacă te gândești, terapia funcționează în baza schimbării unor comportamente. Cât de mult îți ia ca un simplu comportament să devină obicei? Câteva luni, probabil. La fel e și în cazul obiceiurilor pozitive pe care le formezi la terapie. O să îți ia timp până să le internalizezi și să le faci să aducă rezultate.

Mulți oameni au subliniat că a construi o relație cu terapeutul necesită foarte mult timp. Ca ființe umane, sociale, am învățat să purtăm anumite măști care nu sunt întotdeauna ușor de lăsat să cadă. Până a învăța să renunțăm la ele, avem nevoie de încredere în persoana de lângă. Procesul terapeutic este unul etapizat și complex. Atât terapeutul, cât și clientul trebuie să-și ia timp și să depună eforturi pentru a afla ce se întâmplă dincolo de nivelul de bază al interacțiunii sociale.

Dacă renunți la proces înainte de a ajunge în acest punct, cel mai probabil nu vei avea parte de rezultatele pe care le așteptai.

5. Frica

Există foarte multe tipuri de frică, dar indiferent de ce anume ți-ar fi frică, trebuie să reții un singur lucru despre acest sentiment: te ține pe loc, de cele mai multe ori, din orice proces. Deci, dacă vrei să avansezi, să te dezvolți, să crești, trebuie să lași frica la o parte.

Multe dintre motivele anterioare pot fi rezumate la un singur motiv mare: frica. Frica ne ține în loc și ne face să nu avem parte de rezultatele pe care ni le dorim.

  • Frica de cum ne vor percepe alții
  • Frica de confidențialitate- de ce anume se va face cu informațiile pe care le împărtășim sau de cum ar putea fi folosite într-o zi împotriva noastră
  • Frica de ceea ce va crede terapeutul despre noi
  • Frica de cum ne vor judeca alții când vor afla că facem terapie
  • Frica de a ne respinge sentimentele sau gândurile, de a nu fi crezuți
  • Frica de a fi pentru prima dată în terapie și de a nu ști cu adevărat la ce să te aștepți
  • Frica de a ni se spune că suntem „nebuni” sau lipsiți de valoare, de a nu fi iubiți și acceptați
  • Frica de necunoscut
  • Frica de schimbare

Toate acestea sunt motive care pot afecta procesul terapeutic și pot sta în calea noastră în a obține rezultate. De aceea este foarte important să comunici deschis cu terapeutul tău și să adresezi fiecare subiect și  fiecare teamă, pentru a le rezolva.

Cum să te asiguri că procesul tău terapeutic va da rezultate?

Pentru a fi sigur că vei obține rezultatele pe care ți le dorești, cel mai important este să alegi terapeutul potrivit.

Psiholog.ro este cea mai nouă platformă de psihoterapie online, unde poți găsi o mulțime de specialiști, pe diferite arii de terapie. Aici poți să stabilești o sesiune de test cu specialistul care se potrivește nevoilor și dorințelor tale.

Poți face asta chiar online, completând un simplu formular și programând o video-conferință atunci când ai disponibilitate.

Trebuie să vezi dacă psihoterapeutul ales este cel potrivit și dacă te poate ajuta. Mai apoi trebuie să vezi dacă se formează o relație bazată pe încredere, respect reciproc și dacă ești susținut în proces de către specialist.

Trebuie să vezi dacă te simți confortabil, în siguranță și dacă te poți deschide față de terapeut.

Avantajele pe care platforma Psiholog.ro le oferă sunt următoarele:

  • Tot ceea ce discuți în ședințele de terapie, la fel ca și datele tale din cont, sunt 100% confidențiale, platforma fiind securizată.
  • Psihoterapeuții și psihologii aleși pe platformă respectă standardele impuse de Colegiul Psihologilor din România și respectă granițele profesionale – nu își expun viața personală în ședințe, nu depășesc granițele intimității, sunt etici și vor face tot posibilul pentru a te face să te simți confortabil în lucrul cu ei
  • Poți face terapie într-un spațiu confortabil, sigur, 100% intim, deoarece poți să te programezi și să faci ședințele de acasă sau de unde îți dorești tu, totul fiind disponibil online.

Dacă dorești să intri într-un proces de terapie cu un specialist certificat, care să te ajute să ai cele mai bune rezultate posibile, intră pe ședință de terapie online

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.