Baia Mare:,,Un oraș în continuă schimbare, un oraș industrial care își schimbă identitatea datorită oamenilor talentați pe care îi are și pe care îi dă mai departe și care rămâne deschis în continuu spre schimbare și dezvoltare’’

12341516_1223615360998223_7538853566996464270_nRoxana Alina Bota : ,,Un oraș în continuă schimbare, un oraș industrial care își schimbă identitatea datorită oamenilor talentați pe care îi are și pe care îi dă mai departe și care rămâne deschis în continuu spre schimbare și dezvoltare’’

 Roxana Alina Bota, este băimăreanca care s-a impus în străinătate prin multă muncă si multe sacrificii. Oriunde merge, indiferent cu cine discută, promovează orașul care a lansat-o spre înalta perfomanță. O tânără talentată, șefa studenților români din străinătate, o adevărată comoară pentru orașul nostru. Acuma cand Baia Mare, are nevoie de susținerea Roxanei, în țară și în străinătate, n-a ezitat nici o clipă să-și aducă aportul pentru îndeplinirea acestui deziderat.  Îți vorbește cu atâta patos, despre orașul acesta, cu atâta înflăcărare încât rămâi impresionat de puterea de persuasiune pe care o are.

Factorul administrativ local are meritul că atrage tinerii talentați din orașul acesta, în jurul unui proiect. Un proiect de viitor. Din păcate, doar Administrația Publică Locală, a reușit să atragă astfel de tineri talentați, celelalte instituții, se debarasează de oamenii valoroși. Probabil, sunt un impediment. Felicitări Primăriei pentru acest proiect.

12498617_1534147540233849_1928155492_nRoxana Alina Bota, o băimăreancă care s-a impus în străinătate. Ce-ar trebui să știe băimărenii despre tine?

 În primul rând, îți mulțumesc pentru introducere, Marcel ! Nu aș îndrăzni neapărat să afirm că m-am impus în străinătate, însă cu multă ambiție, muncă și curaj am reușit să cresc frumos pe toate planurile : uman, social, academic, profesional, cu siguranță acest lucru i se datorează formării și educației de bază primite de școala românească, în cazul meu dascăli deosebiți din școlile baimărene (școala primară nr. 21 pe vremea mea, Alexandru Ivasiuc azi și Colegiul Național Mihai Eminescu), pentru ca mai apoi să îmi fixez cunoștințele la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca în sociologie și filozofie. Cu diploma de licență în buzunar, am plecat în aventura « student Erasmus » în 2009 pentru 10 luni, cu gândul să stau la Paris tot acest timp, să profit cât mult de această experiență aproape unică care mi se oferea ! Ei bine, dupa primele 2 săptămâni, eram în primul avion spre casă să îmi încarc energiile, acasă, la Baia Mare ! În cateva luni am trecut și peste perioada de acomodare și am început să îmi fac loc în mediul asociativ românesc, motivată tocmai de experiențele avute ca și student străin în Franța, în ideea de a împărtăși și ajuta și pe alții. Prin stagiul de practică efectuat la Ambasada României la Paris, pe lângă o activitate semnificativă adaugată la parcusul meu personal și profesional, am întâlnit persoanele potrivite în locurile potrivite pentru a realiza acest deziderat, de a valorifica informațiile și cunoștințele acumulate pentru cineva care are nevoie pur și simplu,  de a putea emite elementul cheie care dezleagă labirintul problemei. Așadar, de la sfârșitul anului 2010 a început poate una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea până în prezent, alături de Liga Studenților Români din Strainătate, fiind prima organizație care își propune să reunească studenții și absolvenții români din străinătate într-o comunitate unită.

Practic, LSRS a identifcat această nevoie a studenților români din străinatate să aparțină unei comunități specifice care să acorde membrilor săi « o casă departe de casă » ! fiind o rețea care a crescut de la an la an, ajungând în prezent la peste 12.000 de membri și peste 300 de voluntari activi în filialele din străinătate și în țară. Așadar, după două schimburi de email-uri și două conferințe skype cu studenți români din toată lumea, nu am mai stat pe gânduri, și am început să pornim motoarele în filiala Franța ! Voluntar activ al Ligii din 2011, am contribuit la dezvoltarea filialei LSRS Franța în paralel cu studiile realizate la Paris. După mai bine de 5 ani, timp în care am crescut în organizație,  în prezent, sunt președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate din ianuarie 2015, dupa ce am coordonat timp de 2 ani echipa internațională a filialelor LSRS (40 de filiale pe 4 continente).

Licențiată în sociologie, mi-am continuat studiile de specialitate în statistică – Master SocStat la EHESS-ENSAE ParisTech – Ecole Normale Supérieure (Campus Jourdain), descoperind prin stagiile efectuate profesia de analist datamining în domeniul business. Implicată în acțiuni de promovare a relațiilor bilaterale între Franța și România, fac parte din consiliul de conducere al Club EntRO (Clubul Antreprenorilor Români) Paris, colaborând cu mediul asociativ și organismele decizionale din sfera antreprenoriatului; cu interes pe modelul francez de învățământ dual, în alternanță, experiența acumulată în cadrul activității desfașurate în prezent la CEPROC ( Centre européen des pratiques culinaires) Paris, intenționez să îmi continui studiile în cercetare la doctorat.

12507058_1534147656900504_1024720327_nEsti (sefa)/președinta studenților români din străinătate, care sunt problemele cu care se confruntă studenții români din străinătate?

 Noi începem lucrul cu studenții români care intenționează să studieze în străinătate prin programele de mentorat pe care le-am configurat pentru a facilita accesul la o educație în universitățile de top pentru elevii care își doresc asta. GoStudy grupează cele mai complexe servicii de consiliere gratuită pentru tinerii români care doresc să studieze peste hotare.

Caravana LSRS pornește în fiecare an la drum în orașele mari ale țării pentru a oferi consiliere directă prin intermediul unor seminarii gratuite. Astfel, până acum, peste 5.000 de tineri au beneficiat de sfaturi practice, legate de studiul în străinătate din partea voluntarilor LSRS.

Varianta online a Caravanei, se desfășoară pe facebook, Caravana face2facebook, și antrenează zeci de tineri în comunicare în timp real cu voluntarii noștri din filiale și dublată de programul Road to Succes cu seminarii Q&A gratuite.

Proiectul de Mentorat pune în legătură elevii și studenții interesați de studiul la o anumită universitate de peste hotare cu tineri care au studiat deja acolo. Acest lucru presupune consiliere individualizată, sfaturi practice și administrative, aspecte extrem de importante la orice început de drum. Anual, există peste 150 de mentori înscriși în proiect și mai mult de 140 de perechi active, care acoperă peste 22 de destinații de studiu.

Wiki.lsrs.ro reprezinta cel mai vast portal online cu informații despre studiul în străinătate, de la studenți pentru viitorii studenți și înregistrează peste 3.000.000 vizitatori de la lansare

Din start, problema lipsei de informații la aterizarea la propriu în țara respectivă se diminuează.

Totodată, tinerii ajunși în străinătate, caută să se și integreze, așadar, prin comunitatea pe care o avem în teren, prin filialele noastre, încercăm să creăm legături și să le oferim acest setiment de familie, de « casă departe de casă »  Evenimente precum seminarii de consiliere pentru studenţi, petreceri de bun-venit şi socializare, reprezentarea Romaniei cu mândrie la festivaluri internaţionale, emisiuni TV, proiecte efectuate în colaborare parteneri din mediul asociativ din ţările-gazdă, evenimente speciale de sărbătoare alături de comunitatea internațională precum Ziua Națională, Mărțișorul sunt momente unice care îți oferă o senzație de bine și confort ! De câte ori nu am avut studenți români care veneau după evenimente să ne spună ce bucuroși erau că au venit și nevoia asta de a se simți « acasă » s-a diminuat considerabil.

Așadar crearea de contacte și networking reprezintă un beneficiu în plus pentru studenții români din străinătate, aducând cu sine diverse oportunități profesionale, academice, personale. De asemenea, noi intervenim când ni se cere ajutorul în probleme administrative, recunoașterea diplomelor, dacă membrii noștri se regăsesc în situații de discriminare sau discreditare, până la beneficii concrete privind chirie (de ex parteneriat LSRS Franța și o rezidență de studenți din Paris), transport spre casă (parteneriat TAROM din țări precum UK, Franța, Germania, Suedia, Austria) transfer de bani (parteneriat LSRS – TrasferGO) și trimitere de colete în Europa prin parteneriatul LSRS –Eurosender.

Dintre toate proiectele pe care le facem, unele inițiative se bucură de un impact major asupra tinerilor care doresc să studieze peste hotare, iar altele asupra celor care intenționează să revină în țară, după finalizarea studiilor. Una dintre misiunile centrale ale Ligii este tocmai facilitarea reîntoarcerii tinerilor absolvenți de studii în străinătate în România, iar în acest sens vă pot da exemple concrete de acțiuni  prin care promovăm și susținem această atitudine și stare de spirit : SMART Diaspora este un proiect de politici publice care propune, printr-o serie de măsuri practice, valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea economică și socială a României. Lansată pe 8 ianuarie 2013, SMART Diaspora are drept obiectiv principal transformarea României într-o destinație atractivă de carieră pentru studenții și absolvenții universităților din întreaga lume. Documentul de politici publice conține modele de bune practici ale altor state privind atragerea capitalului uman valoros de peste hotare ; SMART Internships reprezintă una dintre măsurile specifice ale proiectului SMART Diaspora și este un program de stagii de practică în instituții publice, adresat celor mai buni studenți și absolvenți români din întreaga lume. Prin intermediul acestuia, tinerii dobândesc experiență profesională în sistemul public și investesc bună parte din capitalul educațional și intelectual de care dispun în beneficiul instituțiilor gazdă ; Hai Acasă! este un eveniment de cariere care se adresează studenților și absolvenților cu studii peste hotare și care vizează companiile interesate să angajeze tineri cu experiență academică și profesională internațională și în acest an vom demara FER, fondul educațional românesc prin care companiile din mediul privat investesc în educația tânărului care își dorește o specializare în străinătate pentru ca mai apoi să revină să o aplice în România.

12345438_10153442551897772_2780063745361202954_nSusții cu înflăcărare candidatura orașului Baia Mare, pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În viziunea ta, care sunt avantajele orașului Baia Mare, în această competiție?

 În primul rând, m-aș bucura enorm să câștige oricare dintre orașele finaliste, sunt mândră de România și de oamenii ei și aș susține necondiționat candidatura României. Desigur, nu am cum să neg faptul că m-aș bucura și mai mult să câștige Baia Mare, un oraș care se reinventează în fiecare zi, iar cei ca mine, puțin din exterior, observăm asta cu fiecare trecere/popas în Baia Mare. Cred că cel mai mare avantaj al orașului este tocmai natura lui ca și geneză și nu neaparat mediu înconjurător, un oraș în continuă schimbare, un oraș industrial care își schimbă identitatea datorită oamenilor talentați pe care îi are și pe care îi dă mai departe și care rămâne deschis în continuu spre schimbare și dezvoltare. Un alt mare avantaj sunt tocmai oamenii pe care îi are, atât în Baia Mare cât și în alte orașe din România și în străinătate, resursă deloc neglijabilă când vine vorba de promovare a orașului și a țării în străinătate. De exemplu, eu am avut ocazia să particip la o emisiune radio care avea ca și tema parcursuri interesectate ale studenților străini la Paris, o mare parte din emisiune fiind dedicată și meleagurilor natale, ocazie cu care am vorbit despre Baia Mare : http://www.radiocampusparis.org/itineraires-croises-32-de-lisbonne-a-baia-mare/

Apoi, doar în acest an am avut finaliști doi baimăreni la Gala LSRS (http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs/gala-lsrs-2016/finalisti-2016/), eveniment ce promovează, într-un cadru formal, excelenţa academică românească din ţară şi din străinătate, aducând în atenţia societăţii civile din România tineri români de succes.

De curând, am cunoscut un proiect inovativ și original, « The Deep Sound of Maramures », o  o abordare cu totul nouă a sunetelor vechi maramureșene, de câteva sute de ani, reinterpretate într-o formă inedită printr-o experimentare muzicală, proiect initiat de Asociatia Ascult din Baia Mare.

Și acestea sunt doar câteva exemple cu care am interacționat în ultimele luni, cu siguranță Baia Mare promite mult, însă în opinia mea, are nevoie de proiecte și activități de impact, care fac diferența!

Concret, cum vei susține această candidatură? Există un plan de acțiune sau te gândești la acțiuni în care să-i antrenezi și pe alți studenți băimăreni pentru acest deziderat al orașului?

 Un plan de acțiune e mult spus, însă eu aș miza mult pe imaginea orașului prin prisma străinilor care au interacționat cu Baia Mare, Share Romania (http://www.shareromania.com/), program lansat de LSRS este o platformă de tip colector de impresii, poze, mărturii ale străinilor despre România și locurile ei ! Acest partaj sincer de impresii prin ochii străinilor are puterea de a certifica valoarea orașului.

Apoi, așa cum am mai spus, « copiii Băii Mari » care au crescut și s-au realizat pe plan profesional și academic, pot contribui prin pozițiile din mediile lor de la universități de top din lumea întreagă la acest impact în jurul orașului care renaște și se reinventează. Eu cred în valoarea deosebită a tinerilor români din străinătate că au resortul de a se implica în acțiuni care pot contribui la schimbarea României.

Și nu în ultimul rând aș profita de tradiția și autenticitatea aproape unică în România a județului nostru, cu toții, ar trebui să fim promotori ai Maramureșului atât în străinătate cât și în țară.

Un gând pentru cititorii Jurnalmm

 În primul rând La Mulți Ani ! și An Nou cât mai bun pentru ei și familiile lor și pentru Baia Mare ! Îi salut călduros și mă bucur că am ocazia să împart cu ei experiența mea de student român în străinătate și nu numai.

Sunt convinsă că Baia Mare va avea multe de câștigat în urma acestei nominalizari, depinde de noi toți, să o ajutăm cu inima și mintea deschise !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.